måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ny standard ger dyrare bostäder

Publicerad: 28 maj 2019, 04:00

En ny standard för bostadsutformning kan leda till dyrare bostäder.

Foto: Mattias de Frumerie

En ny standard för bostadsutformning ska förbättra tillgängligheten genom att öka rummens storlek. Men effekterna blir omfattande och en genomsnittlig svensk femrummare blir nära 400 000 kronor dyrare.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


SIS, Svenska institutet för standarder, arbetar just nu med att ta fram en ny standard för invändiga mått i bostäder – “SS 914221:2019”. Förslaget från SIS innebär att standardmåtten på bland annat sovrum och badrum ska bli större.

Fram till den 3 juni är förslaget ute på remiss och en som har reagerat på underlaget är Kristoffer Roxbergh, arkitekt på White Arkitekter. Han har räknat på vad de föreslagna förändringarna får för effekt. Ökar rumsdimensionerna får det även spridningseffekter som ytterligare plussar på antalet kvadratmeter i en lägenhet eftersom byggnaden blir både djupare och bredare. En femrummare skulle med de nya måtten bli tio kvadratmeter större, vilket skulle innebära en prisökning med 380 000 kronor baserat på det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Sverige. I det dyrare Stockholm skulle prislappen ökas på med 1 miljon.

– Standarden är inte ett lagkrav, men kommunerna hänvisar till den när de ska ge bygglov, så i praktiken är den bindande. Vill man göra avsteg från standarden hamnar bevisbördan hos arkitekten, säger Kristoffer Roxbergh.

Saknar bedömning av konsekvenser

Handikapporganisationer ser det som positivt att ytorna blir större, vilket ökar tillgängligheten och att bostaden blir en bättre arbetsmiljö för hemtjänsten, men en bedömning av konsekvenserna ser inte ut att vara gjord, menar Kristoffer Roxbergh. Bland annat föreslås att dubbelsovrum ska öka med två decimeter i bredd och övriga sovrum med två kvadratmeter per rum. För en lägenhet med fyra sovrum blir det 6,6 kvadratmeter extra. Medräknat effekter som att husen blir bredare och djupare så landar totala effekten på ungefär tio kvadratmeter för en lägenhet med fem rum och kök. Bieffekter är att dagsljusförhållandena blir sämre och produktionskostnaderna ökar. Badrummen i mindre lägenheter föreslås även bli två decimeter bredare.

– Större ytor i bostäder kan vara en kvalitet, men när de hamnar i sovrum och badrum så riskerar de att enbart göra bostäderna dyrare och i värsta fall görs vardagsrummen mindre för att kompensera för de stora sovrummen, vilket ger sämre bostäder. Förslagen är gjorda i all välmening, men jag tror inte att branschen har en aning om hur stor effekten faktiskt blir, säger Kristoffer Roxbergh.

Mindre energieffektivt

Linn Matic, samhällspolitisk chef på HSB, berättar att även de har invändningar mot det nya förslaget från SIS. Utöver att det leder till dyrare bostadsbyggande eftersom man måste bygga större minskar även flexibiliteten.

– Vi tycker att förslaget går emot ambitionen att öka flexibiliteten i byggandet. Det finns olika typer av familjebildningar med olika krav. Den nya standarden gör det svårare att bemöta deras behov, säger hon.

Ett annat problem är att energieffektiviteten försämras.

– Det går åt mer energi när det blir mer yta att värma upp, säger Linn Matic.

En god tillgänglighet är viktig, menar hon.

– Men det gäller att behålla en god tillgänglighet och samtidigt ha kvar flexibiliteten.

Exempel: Så blir en femrummare enligt den nya standarden

Dubbelsovrum

■ Förändring: Minsta bredd ökar från 3,7 meter till 3,9 meter
■ Direkt effekt: 0,6 kvadratmeter större i direkt effekt, 1 kvadratmeter större inklusive spridningseffekter
■ Med spridningseffekter: 1 kvadratmeter större
■ Prislapp per sovrum: 1 x 38 000 = 38 000 kronor

Tillgänglig sängplats för vårdare i mindre lägenheter/entréplan radhus

■ Förändring: Från 7,9 kvadratmeter till 8,4 kvadratmeter
■ Direkt effekt: 1,11 kvadratmeter större
■ Med spridningseffekter: 2 kvadratmeter större
■ Prislapp per sovrum: 2 x 38 000 = 76 000 kronor

Minsta yta för säng i övriga sovrum

■ Förändring: Från 4,41 kvadratmeter till 6,38 kvadratmeter
■ Direkt effekt: 1,97 kvadratmeter större per sovrum
■ Med spridningseffekter: 3 kvadratmeter
■ Prislapp per sovrum: 3 x 38 000 = 114 000 kronor

Minsta yta för badrum

■ Förändring: Från 3,23 kvadratmeter till 3,61 kvadratmeter
■ Direkt effekt: 0,38 kvadratmeter större
■ Med spridningseffekter: 1 kvadratmeter
■ Prislapp per badrum: 1 x 38 000 = 38 000 kronor

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev