Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nya bullerregler ska ge fler bostäder

Publicerad: 13 april 2015, 08:59

Från den 1 juni måste små lägenheter inte ha en tyst sida.

Foto: Mattias de Frumerie

Från den 1 juni gäller nya bullerregler för bostadsbyggande. Bland annat höjs riktvärdet för små lägenheter, vilket ska göra det lättare att bygga i bullerutsatta lägen. Men riktvärdet blir lägre än de som föreslogs av den förra regeringen.


Från halvårsskiftet blir det tillåtet att bygga bostäder i bullrigare lägen. Vad gäller smålägenheter höjs riktvärdet från 55 decibel till 60 decibel vid den exponerade sidan. Vid trafikbuller innebär det en skillnad i ljud från cirka 900 bilar till 2 500 bilar per dygn.

Detta är en av flera förändringar i regelverket rörande utomhusbuller som regeringen fattat beslutat om. Enligt de nya riktlinjerna måste inte heller lägenheter under 35 kvadratmeter ha en tyst sida.

Den förra regeringen hade förslagit en höjning av gränsvärdet till 65 decibel, men regering har valt att lyssna på de remissinstanser som ansåg att denna nivå skulle kunna vara skadlig.

– Vi har nu fått en ny, väl avvägd, bullerförordning på plats som möjliggör byggandet av fler små lägenheter för unga och studenter och som samtidigt ger ett bra skydd för miljön och människors hälsa, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.