Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Nya hyror ger färre varma duschar

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Allt fler bostadsbolag justerar hyran efter inomhustemperatur och förbrukning av varmvatten. Tekniken och betalsystemen finns idag i ungefär 6 000 lägenheter i Sverige. I Helsingborgshems lägenheter har användningen av värme till kranvatten minskat med minst en tredjedel.


Användningen av varmvatten kan ibland stå för nära hälften av värmeförbrukningen i ett flerbostadshus. Eftersom värmen ingår i hyran, eller bostadsrättens avgift, finns det ingenting som sporrar de som bor i huset att spara på varmvattnet. Förutom ett personligt miljöengagemang, eftersom produktionen av värmen direkt eller indirekt ger utsläpp av klimatgasen koldioxid.

I takt med att miljö-och klimatfrågorna får större betydelse inför allt fler bostadsbolag en delvis separerad debitering av hyra och värme. Den mängd varmvatten och den inomhustemperatur som ska ingå i hyran avtalas med Hyresgästföreningen. Sedan får hyresgästen avdrag eller tillägg på hyran om förbrukningen är lägre respektive högre än det som avtalats.

För att kunna differentiera sin debitering måste bostadsbolagen först montera in individuella mätare i lägenheterna. Den här tekniken och betalsystemen finns idag för runt 6 000 lägenheter i Sverige. Senast ut är det kommunala bolaget MKB Fastighets i Malmö.

- Vi ligger i startgroparna för ett pilotprojekt om varmvatten. Just nu tittar vi på olika typer av teknik, säger Jenny Holmquist, miljöcoach på MKB.

Ungefär 40 procent av värmeenergin som tillförs ett hus används som varmt kranvatten, har MKB räknat ut. Bolaget ska därför testa att mäta förbrukningen av varmvatten i ungefär 200 lägenheter men har inte tagit ställning till debiteringen än.

Det kommunala bostadsbolaget Kalmarhem har redan haft det här systemet i fem år. Utvärderingar visar att förbrukningen av varmvatten har gått ner med 23 procent. Men åtgången av energi till uppvärmningen av husen är oförändrad.

- Vissa hyresgäster har höjt inomhustemperaturen och andra sänkt, så det går jämt upp. Det har blivit ett komfortsystem som gör att våra kunder själva kan bestämma vilken temperatur de vill ha, säger Per Holm, teknik- och miljöchef på Kalmarhem.

Bolaget har hittills monterat mätare i 500 lägenheter och ytterligare 800 är planerade. Kalmarhem har beslutat att tekniken ska installeras i alla nya hus som byggs samt i dem som byggs om. Att installera mätare i nybyggda hus innebär en obetydlig merkostnad.

Men att montera in dem i befintliga hus kostar en del extra, mest för dragning av kablar. Företaget undersöker därför om man kan gå över till teknik med trådlös överföring av mätarställningen.

Helsingborgshem är ytterligare ett exempel. Företaget började redan 1997 med uppdelad debitering, som idag finns i 2 000 lägenheter. Och energibesparingen är stor.

- Användningen av värme till kranvatten har minskat med minst en tredjedel och energin till uppvärmning av husen har minskat med 15-17 procent, berättar Kjell Persson, som tidigare var teknisk chef på bostadsbolaget.

Idag är han pensionär och driver ett företag som säljer den här tekniken.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.