Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nya tenstabor trivs i radhus med färg

Publicerad: 6 december 2012, 14:03

Ett av många försöka att ändra förhållandena i ett miljonprogramsområde är de färgglada radhusen i kvarteret Järinge i Tensta i Stockholm. De flesta som flyttade in där trivs med sitt boende. Det visar en intervjuundersökning.


De 37 radhusen byggdes av Folkhem och JM i samband med Tensta bomässa 06. Radhusen ingår också i Järvalyftet som är en långsiktig satsning för att förbättra levnadsvillkoren i stadsdelarna kring Järvafältet i nordvästra Stockholm: Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta.

En tanke var att erbjuda alternativ till de hyresrätter i flerbostadshus som dominerar i stadsdelen och att skapa möjligheter för invånarna att göra så kallad boendekarriär i Järvaområdet. Ett annat mål var att attrahera nya människor att flytta till Tensta.

Många av dem som flyttade in i de nya radhusen 2006 sökte egentligen inte bostad i Tensta men över 90 procent av dem säger att de trivs bra eller mycket bra. Så många som 79 procent säger att de inte skulle ha bott i Tensta om radhusen inte hade funnits och var femte säger att de hittade sitt boende av en slump.

Undersökningen visar att radhusborna har betydligt högre utbildning än genomsnittet i Tensta. De har också högre förvärvs- och inkomstnivå än genomsnittet.

Radhusägarna har uppgivit en rad skäl till att de valde att bosätta sig i Järinge: Radhusen framstod som mycket prisvärda, de ville äga sin bostad, kommunikationerna var bra och de ville ha större bostad.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Stadsbyggnadskontoret i Stockholm och Järvalyftet.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.