Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nya utbildningar ska lösa flaskhalsar

Publicerad: 15 december 2016, 09:06

Arbetskraftsbristen inom bygg och anläggning börjar bli påtaglig.

Foto: Elin Bennewitz

Bostadsbyggandet är på topp, men det rekordhöga byggandet blottar också flaskhalsar som riskerar att hämma byggandet på sikt. Brist på nyckelkompetens är en sådan. Men i januari startar flera utbildningar runt om i landet för att hjälpa upp situationen.


Sveriges Byggindustriers prognos inför nästa år visar att det finns tendenser till överhettning.

– Vi hör att arbetskraftsbristen börjar bli påtaglig, säger Johan Deremar.

Den främsta bristen rör som tidigare erfaren arbetsledarpersonal och vissa nyckelfunktioner som exempelvis kranförare och maskinförare, yrken som kräver både utbildning och erfarenhet.

– Att få fram en arbetsledare direkt från skolsystemet tar minst två år. Det går snabbare om man rekryterar internt, men då måste man förstå att dessa personer behöver utbildning i arbetsledning, säger Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.

Yrken som kranförare och maskinförare är nyckelpersoner som kan påverka ett helt bygge.

– Dessa kompetenser går ganska snabbt att få fram i vuxenutbildningen. Regeringen har påbörjat en utbyggnad av vuxenutbildningen generellt och vi hoppas att det kommer att bli fler platser inom bygg. I dag går de flesta till vård och omsorg, enligt Lars Tullstedt.

Arbetsförmedlingen har nyligen handlat upp yrkesutbildningar inför nästa år. I januari 2017 kommer det att finnas utbildningar inom byggområdet på 12 orter i Sverige. Utbildningar på ytterligare fem orter har gjorts med där har upphandlingen överklagats och väntar på avgörande i Förvaltningsrätten innan de eventuellt kan starta.

– Vi jobbar mycket tillsammans med byggindustrin för att se hur behovet ser ut, säger Lars Roth, som har ansvar för behovssamordning av utbildningar hos Arbetsförmedlingen.

Exempelvis är maskinförarutbildningar igång på flera orter i landet. Tornkranförare ingår inte längre i utbudet.

– Men om det uppstår behov så kan vi handla upp enstaka platser för det och skapa en utbildning, säger Lars Roth.

I den senaste upphandlingen som har gjorts finns ett antal huvudorter för utbildningarna men om det uppstår ett stort behov någon annanstans så är det möjligt att utlokalisera utbildningen.

De nyupphandlade utbildningarna finns inom yrkesområdena: Anläggningsmaskinförare (se nedan) och Bygg och anläggning omfattar såväl traditionella bygg- och anläggningsyrken samt flera specialyrken som golvläggare, håltagare, ställningsbyggare, plattsättare, stenmontör, tak- och tätskiktsmontör, undertaksmontör och beläggningsarbetare.

Avtalet för Anläggningsmaskinförare har funnits haft sedan våren 2015 och inriktningarna är:

Hjullastare, Grävmaskin, Bandschaktare, Väghyvel och Dumper.

Arbetsförmedlingen har också en utbildning som heter Ingenjörsmoduler med inriktning Bygg och Fastighet, där välutbildade sökande med en kortare insats kan yrkesväxlas till exempelvis platschef på ett bygge.

– Vi har överenskommelse med flera stora byggföretag, exempelvis Skanska om denna utbildning, där vi utbildar för att täcka delar av deras behov. Ofta är det utrikesfödda som vi behöver utbilda i de svenska byggreglerna, säger Lars Roth.

Lars Roth bedömer att Arbetsförmedlingen står väl rustade för att möta efterfrågan genom de utbildningar vi har upphandlade, men det förutsätter att de konkreta behoven lämnas in till Arbetsförmedlingen.

Utbildningsorter

Anläggningsmaskinförare:

■ Piteå
■ Östersund
■ Umeå
■ Sundsvall
■ Söderhamn
■ Falun
■ Hallstahammar
■ Kalix
■ Stockholm
■ Nyköping
■ Norrköping
■ Linköping
■ Örebro
■ Göteborg
■ Växjö
■ Höör

Bygg- och anläggning (byggnadsträarbetare, betongarbetare, murare, anläggningsarbetare):

■ Övertorneå
■ Luleå
■ Umeå (överprövning)
■ Sundsvall (överprövning)
■ Uppsala (överprövning)
■ Stockholm
■ Södertälje
■ Norrköping
■ Växjö
■ Malmö
■ Halmstad (överprövning)
■ Göteborg
■ Trollhättan
■ Skövde
■ Örebro
■ Västerås
■ Borlänge (överprövning)

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.