Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Nytt rekord: 240 kommuner har bostadsbrist

Publicerad: 9 maj 2016, 12:20

240 av landets 290 kommuner uppger nu att de har bostadsbrist. Samtidigt ökar bostadsbyggandet.

Foto: Johanna Åfreds

Antalet kommuner med bostadsbrist har ökat med 30 procent från förra året. Det visar en ny sammanställning från Boverket.


Ämnen i artikeln:

Boverketbostadsbrist

Boverket har fått in nytt underlag från Sveriges alla kommuner. Det visar att bostadskrisen växer lavinartat. Särskilt svårt att få bostad är det för unga och nyanlända. Också äldre som vill få en mer tillgänglighetsanpassad bostad är drabbade.

240 av landets 290 kommuner uppger nu att de har bostadsbrist. Samtidigt ökar bostadsbyggandet. 2015 påbörjades preliminärt 48 600 bostäder enligt SCB, inklusive ombyggnader. Enligt Boverkets prognos påbörjas cirka 57 000 bostäder i år och cirka 61 500 bostäder nästa år.

Men om ökningen består beror på flera faktorer. Det hänger på byggsektorns egen kapacitet att bygga. Dessutom är byggherrar oroliga över kommunernas kapacitet att planera och handlägga bygglov. På längre sikt talar Boverket om att höjda bostadsräntor och svag utveckling av hushållens disponibla inkomster kan leda till prisfall och minskat byggande.

En annan förändring som Boverket noterar är att efter många års minskning av allmännyttans bestånd har det skett en vändning. Nu ökar allmännyttans ägande. Under 2015 ombildades endast 168 allmännyttiga lägenheter till bostadsrätter.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Boverketbostadsbrist

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.