Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Nytt sobert trähus i city invigt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Tredje etappen av projektet Kungstrappan i kv Stuten i centrala Stockholm är klar. Utvecklingen av stadsförnyelsen har tjänat två syften, dels en total ombyggnad och omgestaltning av Kungstrappan, och dels en ny förbindelse mellan Kungsgatan och Regeringsgatan. Den sista etappen, Lästmakargatan - Oxtorgsgatan, som omfattar ett ombyggt hus från 70-talet har nyligen invigts. De arkitektoniska greppen signalerar ett innovativt och spännande nytänkande. Beställare är Fabege och entreprenör är Veidekke.
- Från början var det tänkt att det skulle bli bostäder här, men på grund av bullerkraven fick vi rita om huset till kontor, säger arkitekt Fredrik Elsner, när BIN träffar honom i ett av höghusen vid Sergels torg där Wester + Elsner numera huserar i ett attraktivt kontor.
Målet har varit att skapa en mer levande stadsmiljö och binda ihop citys olika delar bland annat genom att utveckla de kommersiella stråken. I den nya ombyggda miljön finns nu förutom kontor även butiker och caféer.
- Kvarteren här har känts otrygga och förslummade, det har varit en dåligt utnyttjad yta i centrala Stockholm, säger Fredrik Elsner.
- Det har varit en utmaning att få det ombyggda huset på 230 kvm, att passa in i det stora sammanhanget och samtidigt få det pietetsfullt renoverat. Samtidigt var utmaningen också att rita om byggnaden för kontorsverksamhet det blev ett annat budgetkrav helt plötsligt, säger han vidare.
Det nya kontorshuset har kvar lite av sin 70-talskaraktär, så till exempel har man sparat 80 procent av originalfönstren. Annars är huset radikalt förändrat med stora glasytor med inlagda färgspalter i olika färger som ger ett spännande uttryck på kvällen. Inte minst väcker  fasaden uppmärksamhet. Fasaden har klätts med vacker rödbrun lackad träfanér från Spanien.
- Lite som en perstorpsplatta. Detta fasadmaterial håller naturligtvis miljödeklarationerna, säger Fredrik Elsner.
Man ville ge byggnaden en kaxigare image det gjordes bland annat studiebesök till Holland och Tyskland där det finns ett antal hus i detta, som han säger, lättmonterade fasadmaterial.
- Det här vore väl något för oss i Sverige att ta efter, vi har ju en hel del skog här. Träet är ju ett fantastiskt levande och äkta material med många möjligheter,
säger Fredrik Elsner, som inte tycker att vi är speciellt innovativa i landet.
Sockeln består av mörk natursten. Och på toppen av huset har ett glasat penthouse placerats. Härifrån är utsikten magnifik i blickfånget ses Kungstornen sticka upp.
- Jag tycker det var modigt av Fabege att satsa på detta, de har varit spontana och positiva. Tilläggas bör att vi även haft ett mycket bra samarbete med Stadsbyggnadskontoret i alla detaljer, säger Fredrik Elsner.
Ombyggnaden startade våren 2004 och ett år senare var det hela klart.

AV MARIANNE SILÉN

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.