Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Obestånd hos tyska byggare stoppade Malmö-projekt

Publicerad: 8 juli 2008, 09:26

Ett hus med 16 bostadsrätter i Västra Hamnen i Malmö har stått stilla i över en månad, två andra med 56 bostadsrätter är behäftade med byggfel. Byggkonsortiet med två tyska bolag, vilka hade entreprenadkontraktet, har kommit på obestånd och för byggherren Midroc Property Development innebär det flera miljoner i merkostnader. För bostadsrättsinnehavarna innebär de ofärdiga husen i sin tur, att bo i alternativa bostäder eller med hantverkare kring sig under renoveringstiden.


Innan Midroc sålde sin byggverksamhet var det meningen att det egna byggbolaget skulle ta entreprenaden på de båda byggprojekten. När entreprenadrörelsen av olika anledningar såldes till Peab för tre år sedan hittade inte Midroc någon annan svensk entreprenör och skrev i stället avtal med de tyska byggbolagen som bildade ett gemensamt konsortium, RoWe.

-Det var många tyska företag som hörde av sig och eftersom vi ville minska riskerna önskade vi ett konsortium med flera byggföretag. Om en skulle falla ifrån, skulle den andra ta över ansvaret. Vi tittade på deras ekonomi och kände oss trygga med deras referenser. Bygget förflöt bra det första året, men i fjol höstas förstod vi att det ena ägarbolaget hamnat på obestånd. Det andra företaget lovade att slutföra arbetet, men i januari märkte vi att bygget inte gick som vi tänkt oss, något var fel. De jobbade hafsigt och annorlunda och lyssnade inte på hur vi ville ha det. Det var stora kulturella skillnader, säger Magnus Skiöld, vd för Midroc Property Development.

Trots byggfel som bakfall i badrummen, sprucket kakel och dåligt målningsarbete, valde de flesta familjer att flytta in den första mars som avtalat i de två första husen. De som inte flyttade in bor tills vidare i tillfälliga bostäder på Midrocs bekostnad. Bostadsrättsinnehavare som redan bor i husen har kompenserats ekonomiskt till 100% mars-april, 50% maj-juni, 25% juli-augusti och 15% i september. Midroc har handlat upp en ny entreprenör, Skanska, som åtgärdar de uppkomna felen, som tar allt från en dag till en vecka att åtgärda per lägenhet.
När Midroc förstod varthän även det andra byggbolaget barkade, stoppade de det andra husprojektet med 16 bostadsrätter när stommen var färdig.

-Vi försökte häva deras avtal, men det är ingen lätt process och först i maj försvann byggarna. Nu tar en ny entreprenör vid och är redan på plats. Tidsplanen är att de ska vara klara kring årsskiftet. De bostadsrättsinnehavare som skulle flyttat in i maj, har blivit erbjudna alternativa boenden eller att bo kvar i sin gamla bostad. Vi ersätter hundra procent av deras boendekostnad och de är nog trots allt så nöjda der går att vara i det här läget. Detta är ett jättejobb som kostar många miljoner extra och jag har aldrig varit med om något liknande, men i det här läget är det bara att vika sig, säger Magnus Skiöld.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News