Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ökat intresse för bostadsvisningar

Publicerad: 27 januari 2009, 09:19

Mäklare och bostadsbyggare vittnar om mer folk på bostadsvisningar, men det är för tidigt att tala om trendbrott.


Enligt Svensk fastighetsförmedling har antalet seriösa spekulanter ökat med mellan 20-30 procent i på visningar i Stockholms- och Göteborgsområdet.

– Det finns ett uppdämt behov och det verkar som att den initiala bostadschocken tidigare i höst har lagt sig, säger Niclas Strahner, presschef.

En tänkbar förklaring är att de som fortfarande har jobb har fått bättre ekonomi med jobbskatteavdrag, avtagande inflation, billigare bensin och lägre bolåneräntor. Niclas Strahner ser också en ny kundgrupp – hyresgäster - som nu känner för att passa på.

– Det är köpläge, för att använda en floskel, men för att tala om ett trendbrott krävs ett större underlag, säger Niclas Strahner.

Även bostadsbyggarna noterar fler spekulanter på sina visningar.

– Det är positivt, men vi kan ännu inte se det direkt på affären. Exakt hur det går får vi höra den 11:e februari då vi har rapportsläpp, säger Tomas Eriksson, pressansvarig på JM.

Erik Wikander, marknadschef på NCC Boende, har också märkt av ett ökat tryck på visningarna sedan årsskiftet.

– Det är ett bevis på att det finns ett uppdämt behov på marknaden, säger han.

Även NCC har en så kallad tyst period inför den kvartalsrapport som släpps den 11 februari och vill inte kommentera exakta försäljningssiffror.

– Vi ska komma ihåg att det fortfarande är en marknadssituation som är extrem. Det är alldeles för tidigt att prata om trendbrott, men det är ett positivt första steg, säger Erik Wikander.

Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska, som släpper sin kvartalsrapport den sjätte februari, kan inte kommentera företagets bostadsförsäljning alls dessförinnan.

På Peab är man försiktigt optimistiska.

– Intresseanmälningarna på hemsidan har ökat marginellt och vi hör av våra mäklare att det kommer fler på visningarna, så vi ser en liten tendens till förbättring, men det är för tidigt att tala om en trend, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.