Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Omkring 70 000 bostadsrätter byter ägare varje år

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV MARIANNE SILÉN

Mäklarsamfundet har med hjälp av Värderingsdata tagit fram statistik på antal bostadsrättsöverlåtelser sedan 1999 och det sammanlagda värdet på dessa.
Statistiken visar att antalet överlåtelser är ganska konstant, men att den sammanlagda summan ökat avsevärt, statistiken är beräknad på inlämnade kontrolluppgifter till Skattemyndigheten. Statistiken för 2004 är ännu inte klar.
- Bostadsrätten som boendeform vinner allt mer acceptans. Det som kännetecknar bostadsrättsmarknaden som helhet är att den är mycket mer rörlig än exempelvis villamarknaden. Priserna rör sig mer och snabbare upp och ned, det vanliga är dessutom att man inte bor lika länge i sin bostadsrätt som i villan, omsättningshastigheten är därför snabbare, säger Lars Kilander, vd Mäklarsamfundet Bransch.
- Det är naturligtvis svårt att sia om framtiden, men i branschen tror vi på en fortsatt stabil utveckling för bostadsrätterna i Sverige. Vi har en stor grupp 40-talister som vill sälja sina villor på sikt, många kommer då att välja bostadsrätt, dessutom har vi en stor grupp barn som är födda på 1990-talet, dessa ska ta sina första stapplande steg ut i bostadsmarknaden där bostadsrätten många gånger är det enda alternativet, säger han.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.