Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Orenoverat kan vara upphov till vattenskador

Publicerad: 27 maj 2011, 07:02

Villor i behov av renovering drabbas oftast av vattenskador visar en undersökning från Säker Vatten.


Över 40 procent av de rapporterade vattenskadorna under förra året drabbade villor byggda mellan 1960 och 1979. I viss utsträckning överrepresenteras denna tidsperiod på grund av att det under perioden byggdes väldigt många hus, men i första hand handlar det om att husen står inför sin första renovering.

Att inte åtgärda husen kan bli kostsamt visar Säker Vattens statistik över vattenskador. Man konstaterar även att det är viktigt att renovera enligt de regler som gäller i dag, inte bara återställa allt som det en gång var.

– Gamla badrum konstruerades för att familjemedlemmarna blaskade av sig i handfatet och badade en gång i veckan. I dag duschar varje person i genomsnitt sju minuter om dagen. Belastningen av ånga och vatten blir många gånger större och en stor del av skadorna i äldre hus beror på det här, säger Thomas Helmerson, vd för Säker Vatten, i ett pressmeddelande från Säker Vatten.

Säker Vatten ansvarar för auktorisation av vvs-företag och branschreglerna Säker Vatteninstallation, vilka styr hur installationerna ska göras för att klara dagens krav och minska risken för skador. Auktoriserade vvs-företag har förbundit sig att följa Säker Vatteninstallation.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.