måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Osäker framtid för 1 700 bostäder i Stockholm

Publicerad: 9 februari 2022, 14:44

Visionsbild över projektet i Akalla i norra Stockholm. Foto: Stadsbyggnadskontoret

Ett stort stadsutvecklingsprojekt i Akalla i norra Stockholm, innehållande runt 1 700 bostäder, har pausats på obestämd tid. Detta därför att exploateringskalkylen inte går ihop. Staden försöker nu, tillsammans med byggaktörerna, att hitta lösningar för att få lönsamhet i projektet.

Ämnen i artikeln:

NordrByggvestaFolkhemSvenska BostäderbostadsmarknadbostadsbyggandebostadsutvecklingStockholm

Stockholms stads stora satsning på att utveckla Finnlandsgatan i Akalla (detaljplan Saima 1 och Kotka 1) har stött på patrull. 

Enligt ett tjänsteutlåtande från Exploateringskontoret går exploateringskalkylen inte ihop – projektet har därför pausats på obestämd tid. 

Svenska Bostäder är en av de drabbade byggaktörerna inom det stora projektområdet (som totalt mäter 140 000 kvm BTA). Tillsammans med Nordr, Brabo, Byggvesta, Folkhem, Fastpartner och Sisab fick Svenska Bostäder en markanvisning för några år sedan.

Läs även: TEMA BOSTAD: Nytänkande lösningar i bostadsbyggandet är framtiden 

Vi jobbar med att se över utgifterna inom projektet då de beräknas ha ökat.

– Vi jobbar med att se över utgifterna inom projektet då de beräknas ha ökat, säger Johanna Andersson, projektledare på Exploateringskontoret, till Fastighetsnytt. 

Ändrade förutsättningar

Orsakerna till kostnadsjusteringarna, förklarar hon, beror framför allt på att omfattningen av ut- och ombyggnad av gator och omläggning av vatten- och avloppsledningar har ökat jämfört med de antaganden som gjordes i tidigare skede. 

– Parallellt med utgifterna ser vi också över möjligheterna att öka försäljningsinkomster och tomträttsintäkter. 

Detta arbete skulle kunna leda till eventuella justeringar i detaljplanen. 

Därför görs väldigt lite planarbete just nu för att undvika ett eventuellt förgävesarbete för byggaktörerna och staden.

– Därför görs väldigt lite planarbete just nu för att undvika ett eventuellt förgävesarbete för byggaktörerna och staden. 

Läs även: Starkt bostadsbyggande i flera regioner – Jönköping toppar 

Kontoret säger vidare att man avser att fortsätta planarbetet tillsammans med byggaktörerna så snart man ser att det finns förutsättningar att få lönsamhet i projektet. 

– Förhoppningsvis innan sommaren, säger Johanna Andersson. 

Stadens ursprungliga plan var att uppföra runt 1 700 bostäder – varav 710 hyresrätter och 1 070 bostadsrätter. Svenska Bostäder planerade initialt för 400 hyresrätter och två förskolor. Men har redan fått justera ned antalet lägenheter på grund av sänkt byggnadshöjd. 

Svenska Bostäder har lagt ner runt sex till sju miljoner kronor i konsultkostnader för projektet, vars framtid nu är oklar. 

Philip Wallin, reporter Fastighetsnytt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev