Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Oscar Properties lämnade Gasklockan – nu ges annan byggaktör chansen

Publicerad: 2 juni 2020, 08:26

Stockholms stad går nu ut med ett nytt anbudsförfarande kring Gasklockan 3 och 4, byggrätten som Oscar Properties övergett i Hjorthagen. Planen är att ha ett avtal med en ny byggaktör till hösten.


Ämnen i artikeln:

markanvisningarOscar PropertiesStockholms stadNorra Djurgårdsstaden

Fastighetsbolaget och byggaktören Oscar Properties fick markanvisningen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm men tillträdde aldrig marken enligt avtalet med Stockholms stad. 

Läs även: Stockholm häver avtalet med Oscar Properties 

Nu går Stockholms stad vidare med projektet utan Oscar Properties och markanvisar tomten genom ett anbudsförfarande. Planen från stadens sida är att ha ett avtal på plats till hösten.

Tomten ligger på en höjd i Hjorthagen där gasklocka 3 och 4 tidigare stod. Norra Djurgårdsstaden, där Gasklocka 3 och 4 ingår, är ett stadsutvecklingsområde anpassat till framtida klimatförändringar där biologisk mångfald och ekologiska värden värnas. Området är resurssnålt och har låg miljöpåverkan. Därför kommer ett antal hållbarhetskrav att ställas på kommande byggaktör, som i samarbete med staden möter upp högt ställda hållbarhetsmål.

Foto: Stockholms stad

Detaljplanen möjliggör en byggnad på 90 meter från markplan där Gasklocka 4 tidigare stod. Huset som ska byggas på platsen kommer att kunna rymma ca 320 lägenheter och lokaler för verksamheter och en förskola i bottenvåningarna. Gasklocka 3, är planlagd för kulturändamål och kommer att upplåtas med tomträtt.

Läs även: En stadsdel för forskning 

Det finns en byggrätt enligt detaljplan som vunnit laga kraft och tillträde kan ske så snart överenskommelse om exploatering har skett. Byggstart kan ske tidigast i slutet av 2022.

Mer om Gasklockan 3 och 4

Norra Djurgårdsstaden, där Gasklocka 3 och 4 ingår, är ett stadsutvecklingsområde anpassat till framtida klimatförändringar där biologisk mångfald och ekologiska värden värnas. 

Stockholms stad kommer att ställa ett antal hållbarhetskrav på kommande byggaktör.

Tomten ligger på en höjd, mellan de nybyggda husen och de kulturhistoriska tegelbyggnaderna i Gasverket. Närmare hundra år av gasproduktion har förorenat marken, därför har omfattande markrening genomförts på platsen. Eventuellt kvarvarande föroreningar behöver hanteras i samband med sprängning för grundläggning.

Staden kommer att hålla området avspärrad som arbetsområde och hantera dagvatten med mera tills ett nytt avtal har tecknats med en byggaktör.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.