Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Östersund förnyar bomässekoncept

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38

På något sätt anses det självklart att bostadsmässor ska arrangeras på sommaren. Men nu är det dags för en förnyelse av konceptet. När Östersund står som värd för evenemanget år 2003 är det februari-mars som gäller.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingÖstersund

Inte mörkt, inte tråkigt, utan ljust och mysigt är ledorden.

Tio-femton minuters gångväg från centrum planeras för ett flerbostadshus med 20-25 lägenheter och fem villor kompletterade med bland annat temporärt uppförda byggnader som fritidshus, garage, bastur, ungdomsbostäder och dylikt. Gemensamt för samtliga byggnader är att det dominerande byggnadsmaterialet är trä.

- Vi har en bred träteknisk kompetens i regionen och ett mål med mässan är att "exportera" den träkunskap som finns här både med avseende på tjänster och produkter. Ett annat mål är att sälja Östersund som besöksmål, säger Thomas Persson, vd för Vinterbo 03.

Två arkitekttävlingar är utlysta. Längst har arbetet med flerbostadshuset kommit där juryarbetet redan inletts. Bland annat träffades juryn tidigare i veckan.

- Vi bjöd in 29 arkitektkontor, 22 av dessa lämnade in förslag. Vi har också erbjudit 200 blivande arkitekter vid elva nordiska universitet att skapa framtidens bostad i ett projekt vi kallar Arctic Living. 175 av dessa kom till ett informationsmöte och studiebesök vid månadsskiftet januari-februari, berättar Thomas Persson.

Studenternas uppgift är att senast i början av maj lämna förslag till fem villor som ska uppföras på samma tomt som flerbostadshuset.

- Det här kan ge stickspår även till andra delar av länet. Vi hoppas få in nyskapande och friska idéer som även kan användas även på andra håll.
Thomas Persson räknar med att ekonomin redan nu är i hamn.

- Jag tror att vi kan gå runt på 20-21 miljoner kronor. Förhoppningsvis får vi klartecken om åtta miljoner kronor i bidrag från EU i mitten av mars. I så fall har vi inklusive sponsorpengar redan fått in ungefär 17 miljoner kronor. Vi har fått positiva underhandsbesked så jag räknar med att projektet är i hamn, säger Thomas Persson.

MORGAN ANDERSSON

Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingÖstersund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.