Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Otydliga markavtal hämmar bostadsbyggandet

Publicerad: 31 Oktober 2011, 15:16

Exploateringsavtalen vid markköp är inte så glasklara som de borde vara. Detta leder till osäkerhet och är en hämmande faktor på bostadsbyggandet.


Thomas Kalbro, professor i fastighetsekonomi vid KTH, redovisade vid Stockholms Byggmästareföreningens Bostadsforum i förra veckan, en studie som visar att av 130 exploateringsavtal saknar 25 procent stöd i lagen och 30 procent är svårbedömda. Osäkerheten är således stor när avtal för markexploatering mellan kommun och byggherrar tecknas och tar tid och resurser i anspråk.

– Öka tydligheten och gör som i Norge, där exploatering av mark meddelas kommuninnevånarna tidigt i processen. I Sverige har vi ett system där det mesta hålls hemligt, sa han.

Vid samma konferens diskuterades infrastrukturen i nya bostadsområden. Kommuner som satsar på bostadsbyggande drar ett tungt lass vad gäller kostnader för ny infrastruktur. Men vem ska egentligen betala, kommunen eller bostadsbyggaren?

– De som har mest nytta av investeringarna ska också vara med och betala. Men vi bostadsbyggare måste få veta förutsättningarna innan ett område planeras. Kostnaderna får inte komma som en obehaglig överraskning på slutet, sa Sofia Ljungdahl, vd Peab Bostad.

Stockholm växer och mark behövs. Markpriserna stiger och kommunerna vill ha bra betalt för de dyrbara kvadratmeterna, när de säljer till privata aktörer.

Prissättningen är svår. Därför har vissa kommuner börjat auktionera ut mark. Barbro Engman, ordf i Hyresgästföreningen, ansåg inte detta vara rätt väg att gå och att Sverige riskerar att bli ett "grumligt land av laglöshet".

Hon fick medhåll av Arne Olsson, vd för Folkherm:
– Priserna trappas upp och de små företagen hänger inte med. De som tjänar på markauktioner är kommunerna och de stora företagen medan de små aktörerna förlorar.

Joakim Larsson, borgarråd (M), tyckte det är självklart att byggarna ska betala marknadspriser när de bygger bostadsrätter.
– Vi behöver ett system som gagnar Stockholm. Pengarna behövs för att utveckla stan, sa han.

Tidningen Byggindustrins chefredaktör, Staffan Åkerlund, framhöll att mark alltid har ett pris och är för att mark ska auktioneras ut.
– Det är ett ärligt sätt för kommunerna att få det pris marknaden är beredd att betala. Kommunerna får pengar och är inte så beroende av skatteintäkter.Vid Stockholms Byggmästareförenings Bostadsforum gjorde tidningen Byggindustrin en minienkät bland åhörarna och frågade varför det är så dyrt att bygga bostäder. Så här svarade de tillfrågade:

Freddie Norwell, vice vd Besqab: "Det behöver inte bli dyrt! Men det som bland annat kan fördyra byggandet är kommunala särkrav utöver de nationella regler som finns för buller, tillgänglighet och energiförbrukning."

Sofia Ljungdahl, vd Peab Bostad: Vi bygger det kunden vill ha. Varje kommun har sina eget regelverk vilket är ett problem. Vi vill ha enhetliga regler över hela landet så vi inom Peab kan använda samma byggsystem var vi än bygger.

Henrik Tufvesson, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna: PBL fördyrar processen. Det är en lång och krånglig process innan ett bostadsområde kan påbörjas och fram till färdig produkt.

Leif Bergmark, ordf Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna: Lokala krav och pålagor, kommunala parkeringsnormer, energibesparande åtgärder. Allt kan inte räknas hem. Dyra, energisnåla ventilationsanläggningar tenderar att bli så sofistikerade att ingen till slut varken kan sköta eller underhålla dem. Byggarna ska inte behöva begränsa bullret från trafikleder. Prioritera elbilar och tysta vägbeläggningar i stället. Då blir byggandet billigare.

Egon Eriksson, Stadsbyggnadsnämnden, Solna: Många miljöpålagor har ingen vetenskaplig grund. Det är svårt till exempel att bedöma när bullernivåerna blir skadliga. Jag tror att åtgärderna för att minska bullernivåerna ligger i överkant. Reglerna för hur vi ska bygga utefter motorvägar är för hårda och är dyra att följa.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.