måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Över 1 250 nya bostäder markanvisade i Stockholm – här är bolagen som får bygga

Publicerad: 28 augusti 2020, 13:11

Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden. Foto: Stockholms stad

Över 1 250 nya bostäder markanvisades i Stockholm i veckan. Beslutet är viktigt för den styrande majoriteten som har en lång bit kvar innan målet på 8 000 markanvisade bostäder under 2020 är uppnått.

Ämnen i artikeln:

JMPeab SverigeModeraternaVänsterpartietStockholms stadbostadsmarknadPolitik

AJ


Det var ovanligt många ärenden på torsdagens möte i exploateringsnämnden i Stockholm. På ett och samma möte godkändes markanvisningar för totalt 1 259 bostäder fördelade på en rad platser i Stockholms stad.

Läs även: Ny digital tjänst vill göra det lättare att hitta kommunal mark

Den största markanvisningen gäller en förtätning av Husby där Bonava, Sveafastigheter, ByggVesta och Sveaviken Bostad tagit fram utbyggnadsförslag för området som innehåller sammanlagt 750 lägenheter fördelat på cirka 250 hyresrätter , cirka 150 studentbostäder och cirka 500 bostadsrätter. Planerna innehåller också kontorsytor på 1 000 kvadratmeter som motsvarar cirka 50 arbetsplatser enligt stadens beräkningar. 

Trots att vi befinner oss i en orolig tid är det viktigt att vi fortsätter hålla en hög takt i bostadsbyggandet.

Mötet behandlade sju olika markanvisningsärenden och samtliga partier var eniga om fyra. Vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget i Husby samt markanvisningarna gällande 30 bostadsrätter i Aspudden samt 60 bostadsrätter i Enskede gård. Partiets huvudargument är att de planerna innehåller en för låg andel hyresrätter.

Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad, säger till Fastighetsnytt att han är glad över att samtliga markanvisningar vann en majoritet och kunde klubbas.

– Det här är ett jätteviktigt beslut. Det känns bra med en rivstart efter sommaren. Trots att vi befinner oss i en orolig tid är det viktigt att vi fortsätter hålla en hög takt i bostadsbyggandet. Det är också roligt att de här markanvisningarna avser en mix av aktörer, säger han.

Läs även: Göteborgs stad gör om policyn för nybyggen: ”Vi ska bli tydligare med vad vi vill ha”

Stockholms stads budgetmål är att under året markanvisa 10 000 nya bostäder även om prognosen är satt till 8 000 markanvisade bostäder. Den siffran ligger än så länge fast, trots att den senaste tertialrapporten från exploateringsnämnden visar att staden fram till och med april endast markanvisat 780 nya bostäder.

– Vi ska göra en ny bedömning om några veckor i samband med nästa delårsrapport men i nuläget kvarstår prognosen 8 000 bostäder. Det kommer att bli tufft, det är en svår tid. Men i och med torsdagens beslut är vi uppe i 2199 markanvisningar hittills år, säger Johan Nilsson.

Markanvisningarna som beslutades

• Husby, 750 bostäder, varav 500 bostadsrätter, 50 hyresrätter och 150 studentlägenheter. 

Byggherrar: Bonava, Sveafastigheter, ByggVesta och Sveaviken Bostad.

 

• Hässelby strand, 43 bostadsrätter.  

Byggherrar: Riksbyggen.

 

• Aspudden, 30 bostadsrätter.

Byggherrar: Sveafastigheter.

 

• Älvsjö, sex bostadsrätter.

Byggherrar: C & C Dahl fastigheter.

 

• Enskede Gård, 60 bostadsrätter.

Byggherrar: Einar Mattsson.

 

• Hammarbyhöjden, 140 bostadsrätter. 

Byggherrar: JM.

 

• Mariehäll, 230 bostadsrätter.

Byggherrar: Peab Bostad.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev