Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Över 100 bostäder står inför byggstart i Laröd

Publicerad: 10 augusti 2009, 04:14

Utbyggnaden av östra Laröd väntas starta i höst. Byggloven är på väg för Helsingborgshems 80 första bostäder och NCC:s 35 egnahem. Även HSB är på gång och det blir också fribyggartomter.


Planen för att utvidga Laröd österut med cirka 250 bostäder fastställdes av regeringen redan 2007. Nu inväntas besked från  Regeringsrätten då grannar fört saken vidare till  för så kallad rättsprövning.
Beskedet därifrån dröjer men kommunen har ändå valt att anlägga gator och dra ledningar inför den skissade utbyggnaden. Markförsäljningen är nu också på gång både till de större byggherrarna och de blivande ägarna till de 26 fribyggartomterna som alla är tecknade.

Samtidigt väntas stadsbyggnadsnämnden i slutet av augusti ge klartecken till totalt 115 bostäder för Helsingborgshems och NCC:s räkning. Man har tidigare sagt ja till bland annat åtta Uniqhus som Skanska planerar men de besluten har överklagats.
Avsikten är att även HSB ska bygga i området. Det handlar om 40-50 bostäder i hus i en till tre våningar. Bygglov har ännu inte sökts men HSB:s vd Ulf Nordström är ambitionen att komma i gång med en första etapp i höst, enligt Helsingborgs Dagblad.

Helsingborgshem har siktet är inställt på byggstart så snart företaget får tillgång till marken vilket är tänkt att bli den 1 november. Första inflyttning beräknas ske hösten 2010 och meningen är att allt ska vara klart före sommaren 2011.
Hyrorna kommer enligt Magnus Jälminger att bli något högre än i de hus Helsingborgshem byggt de senaste åren eftersom det inte längre finns några statliga stimulansbidrag.

NCC förväntar sig också byggstart i november för sina 35 kedje- och radhus, och om allt flyter på, en etappvis utbyggnad som är klar 2012. Förutsättningen för att första etappen med nio hus ska dras i gång i höst är att minst fem sålts. NCC:s avdelningschef Johan Hultman tror inte det blir problem att sälja:
— Oavsett konjunkturen finns det ett sug efter nya bostäder på attraktiva platser som Laröd och vi tror inte att det blir några problem att sälja de här. Vi har redan ett 50-tal intressenter fastän marknadsföringen bara börjat så smått, säger han, uppger Helsingborgs Dagblad.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.