Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Paketlösning ska göra nollenergihus av gamla villor

Publicerad: 11 oktober 2013, 14:02

Det nya Renzero-konceptet kan bli startskottet till en våg av energirenovering av äldre villor. Det halvindustriella renoveringspaketet levereras av starka varumärken som Paroc, Nibe och Elitfönster. Nu behöver företagen presentera en attraktiv prislapp.


En kall och vacker höstdag öppnas ett fönster mot framtiden. Pilotprojektet Renzero presenteras i trädgården bakom ett hus i Skarpnäck i södra Stockholm. Med tilläggsisolering, FTX-ventilation, värmepump samt nya dörrar och fönster ska energianvändning i en villa byggd år 1945 sänkas från 128 till 25 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– En sådan här renovering måste höja fastighetsvärdet. När det slår igenom på husmarknaden kommer försäljningen av den här typen av renoveringspaket att explodera, tror Lars Westerlund, divisionschef för byggisolering på Paroc.

Isoleringsföretaget letade efter ett nytt försäljningskoncept och sneglade på de ungefär 1,5 miljoner småhus byggda före år 1980 som finns i Sverige, enligt Prognoscentret. Många av villorna är i behov av både renovering och energirenovering om Sverige ska nå sina klimat- och energimål. År 2050 ska landets nettoutsläpp av klimatgaser vara noll och bebyggelsens energianvändning halverad. Men det är svårt för en politiker att få ner energianvändningen i den befintliga bebyggelsen, jämfört med att skärpa energikraven på nya hus.

Paroc inledde ett samarbete med fönstertillverkaren Elitfönster och värmepumpsföretaget Nibe. Bolagen tog tillsammans fram ett renoveringspaket som ska säljas av bygghandeln. Tanken är att byggföretag som genomför renoveringar och ombyggnad ska kunna erbjuda paketet till kunder som behöver rusta upp sin villa.

– Det är oerhört lönsamt att göra energiåtgärder samtidigt som man genomför nödvändig renovering. Det blir en kostnad på marginalen som ger ett komfortabelt och värdefullt hus där man kan sitta och rulla tummarna medan energipriserna stiger, säger Arne Elmroth, professor emeritus i byggnadsfysik.

Husets energianvändning efter renovering kommer att följas av det finska forskningsinstitutet VTT, som även kommer att räkna på ekonomin. Under första och andra kvartalet år 2014 lanseras Renzero kommersiellt. Då kommer företagen även att erbjuda utbildning för byggvaruhandeln och de byggföretag som utför den här typen av renovering.

Erika Venstedt bor sedan år 2004 i huset med sin sambo Ola Åkerström och deras två barn. Tanken på energirenovering blev aktuell när paret insåg att de behövde måla om fasadens träpanel, att huset var dragigt och hade dålig ventilation samt att elräkningen blev hög kalla vinterdagar.

– Vi tänker bo kvar här länge och räknar med att renoveringen ska betala sig på sikt genom de sänkta energikostnaderna. Men vi gör det också på grund av våra barn, för att bidra till den framtid de ska leva i, säger Erika Venstedt, som länge haft ett personligt miljöengagemang.

Tekniken som företagen presenterar har granskats av det finska forskningsinstitutet VTT. Renzero kan bli en isbrytare på marknaden och lär inom några få år få sällskap av konkurrerande paketlösningar.

Projektets framtid hänger nu på att det får en attraktiv prislapp.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.