Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Peab fick två markanvisningar på samma gång: ”Vi hade nog inte fått ihop ekonomin bara i Molkom”

Publicerad: 15 oktober 2020, 13:02

Utan paketet tillsammans med den sjönära tomten i centrala Karlstad hade Peab Bostad troligtvis inte byggt bostäder i Molkom.

Foto: Abako/Peab

För byggherren Peab Bostad har den dubbla markanvisningstävlingen inte skilt sig mycket från andra markanvisningar. Men en stor skillnad är att de kommer att bygga på en tomt som inte hade varit intressant på egen hand.


Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandemarkanvisningarKarlstadkommuner

Thord Tärnbrant är distriktschef på Peab Bostad i distrikt Bergslagen där bland annat Värmland ingår. Han berättar att den dubbla markanvisningen i Karlstad och Molkom inte har varit så annorlunda.

Vi försöker vara med i de flesta tävlingar som passar våra koncept och alla har olika typer av villkor som vi måste förhålla oss till. Här handlar det om att det ska byggas på två olika platser, men i övrigt är principen densamma som alltid.

– Vi försöker vara med i de flesta tävlingar som passar våra koncept och alla har olika typer av villkor som vi måste förhålla oss till. Här handlar det om att det ska byggas på två olika platser, men i övrigt är principen densamma som alltid, säger Thord Tärnbrant.

Det mindre projektet går först

Peab Bostad tävlade om markanvisningen även i den första omgången 2017, men nådde inte hela vägen fram.

– Att vi nu har vunnit känns positivt. I Molkomprojektet ska vi inleda projekteringen vid årsskiftet och starta produktionen strax efter. Det är ett av våra typhus som vi ska bygga där och vi räknar med att kunna få en snabb start, säger Thord Tärnbrant.

Ett villkor från kommunen är att det ska finnas slutbesked eller garanti för att projektet i Molkom ska färdigställas innan projektet i Karlstad får inledas.

Jag tror egentligen inte att det innebär någon skillnad för vår planering.

– Jag tror egentligen inte att det innebär någon skillnad för vår planering. Tomten i Karlstad är en etablering i dag och vi skulle ändå inte hinna påbörja det projektet tidigare ändå, säger Thord Tärnbrant.

Har du stött på fenomenet med dubbel markanvisning tidigare?

– Nej, jag hade faktiskt inte ens hört talas om det innan den här tävlingen. Jag misstänker att det är ganska ovanligt.

Hade Peab Bostad byggt på tomten i Molkom om den inte kom i paket med den i centrala Karlstad?

– Tyvärr tror jag inte det. Det är ett litet projekt på en plats med låga bostadspriser. Vi hade nog inte fått ihop ekonomin. Tomten har funnits tillgänglig en längre tid utan att någon har nappat. Men i tävlingen har det varit ett hyfsat stort intresse, så den dubbla markanvisningen verkar ha uppfyllt kommunens syfte, säger Thord Tärnbrant.

Ingen trend än

Utzoomat till ett riskperspektiv har Göran Linder, affärsområdeschef för Peab Projektutveckling, en liknande bild. Någon ökad trend med dubbla markanvisningar har man inte sett.

– Vi kan inte se någon sådan generell trend i landet. Men visst dyker det upp sådana projekt på vår radar då och då, säger Göran Linder. 

Kräver det något särskilt av er som byggherre?

– Egentligen inte. För oss är det en affär men två separata projekt. Det kan jämföras med att bygga i etapper, med skillnaden att det inte sker på samma geografiska plats. 

Vilka fördelar respektive utmaningar ser ni med dubbla markanvisningar?

– I grunden ser jag i dagsläget ingen större skillnad med andra projekt. Alla projekt är unika och har sina unika förutsättningar. Den dubbla markanvisningen i Karlstad har sina utmaningar och möjligheter vad gäller såväl produktion som marknad. 

 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.