Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Platsbyggda bostäder skapar dynamik

Publicerad: 29 oktober 2008, 10:48

I kv Harlösabanan i Lund bygger N-E Persson Byggnads AB 95 lägenheter åt LKF, Lunds Kommuns Fastighets AB.


Projektet är LKFs första projekt sedan de statliga investerings- och räntebidragen slopats, och det är tack vare det centrala läget vid Södravägen i Lund som man vågar starta projektet trots att hyresnivån kraftigt överstiger tidigare nivåer på de projekt LKF byggt under de senaste åren.

Projektet består av två byggnader i fem - sex våningar med ett sammanbindande underjordiskt garage. Arkitekt är Vlade Naumovski på Plan och Byggnadskonst i Lund och stilen är den som karakteristisk för Vlades tidigare projekt. Planlösningarna skiljer sig våning för våning vilket skapar en dynamisk men något komplicerad byggnad.

- Det skapar dock inga problem för oss, understryker Gert Persson, platschef, på N-E Persson Byggnads AB.

- Vi uppför byggnaden med platsgjuten stomme. Vi är bäst på platsgjutet och försöker förr maximera än minimera andelen platsgjutet. Det enda vi kör prefab här är trapporna, där går vår gräns. Vi har duktig personal som behärskar platsgjutna konstruktioner och äger själv utrustning såsom kranar avpassade för detta.

- Vi bockar även all armering på plats. Rent prismässigt ser man inte alltid någon direkt vinst med detta men vi upplever en fördel att hålla jämn sysselsättning på arbetsplatsen så att vi inte riskerar få stopp på grund av strulande leveranser eller att vi går före tidplanen, säger Gert Persson vidare.

Fasaderna är i brunsvart tegel respektive olika nyanser av blå respektive gula fibercementskivor.

Projektet påbörjades i början av mars med rivning av några mindre befintliga byggnader och färdigställande preliminärt i början av januari 2010.

Arbetschef från N-E Persson Byggnads AB är Joakim Backström och handläggare på LKF är Marie Enmark.

Kv Harlösabanan
Byggherre: LKF, Lunds Kommuns Fastighets AB
Byggentreprenör: N-E Persson Byggnads AB
Arkitekt: Vlade Naumovski på Plan och Byggnadskonst i Lund
Klart: Januari 2010.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.