Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Platser där jag bott

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Mittemot Södersjukhusets entré i Stockholm har Svenska Bostäder uppfört fyra nya hus i rad, som förbinds med en nästan hundra meter lång mur i kalksten. Konstverket invigdes igår. I denna mur har konstnären Johanna Schartau låtit innefatta tio ljuslådor i olika format. På håll skänker de liv och värme åt platsen likt små lyktor. När man kommer närmare öppnar de sig som fönster mot andra platser.


Schartaus fotografier radar upp bilder av platser hon bott på, de är som nålar på en alldeles egen världskarta; en solig gungplats vid barndomshemmet, en radhusgata så alldaglig att den kunde ligga var som helst, en gatuskylt som är ett ting, en sliten skylt, samtidigt som den ger en precis anvisning till en plats. Fotografierna har små grafiska tillägg; en luftballong, en flicka med vingar, ger fingervisning om deras individuella betydelse. I detta sammanhang, ett öppet stadsrum, mellan bostäder och sjukhus ger hon dessa tablåer en bestämd tyngd som inspirerar, vilka är mina platser, vilka är de bilder som binder ihop min egen historia?

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.