Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Positiv utredning för hyresmarknaden

Publicerad: 19 december 2012, 17:12

Björn Wellhagen, ansvarig för Husbyggnadsfrågor på Sveriges Byggindustrier, BI, välkomnar Hyresbostadsutredningens förslag på reformer för hyresmarknaden.– Det är särskilt bra att konsumenternas värderingar ska avspeglas bättre i hyressättningen, säger han i ett pressmeddelande från BI.


Utredningen har bland annat haft i uppdrag att identifiera hinder för en väl fungerande bostadsmarknad och att peka på förändringar som kan främja boende i hyresbostäder. Tysklands hyresmarknad lyfts fram som ett fungerande exempel. Där råder fri hyressättning i nya kontrakt samtidigt som det finns ett starkt besittningsskydd. Utredningens förslag om till exempel hänsyn till bostäders läge och en ökad tolerans för hyresskillnader är positivt, menar Björn Wellhagen.

Med friare hyressättning och boendestöd på individnivå kommer det att gå att vända den problematiska situationen med bostadsköer, svarta pengar för förstahandskontrakt och ombildningar i tillväxtområden.

– Kunskaperna om bristerna i det svenska hyressättningssystemet är väl kända både inom och utanför Sverige. Men ingen politiker har vågat ta i frågan. Nu skulle vi kunna ta ett steg mot en bättre fungerande bostadsmarknad, avslutar Björn Wellhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.