onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Prisutvecklingen på borätter lever upp till förväntningarna

Publicerad: 2 december 2015, 15:35

Storstadsborna har höga förväntningar vad gäller värdeutvecklingen på bostadsrätter. Tre av tio storstadsbor tror att de gör en vinst på 11–30 procent om de köper en bostadsrätt i dag och säljer den om fem år. Det visar Skanskas bostadsrapport 2015.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Skanskas bostadsrapport 2015 har ett särskilt fokus på prisutvecklingen för nybyggda bostadsrätter i centrala Stockholm, Göteborg och Malmö. Den innefattar även en opinionsundersökning från TNS Sifo om storstadsbornas åsikter kring boende och ekonomi.

Rapporten visar att tre av tio storstadsbor tror att de gör en vinst på 11–30 procent om de köper en bostadsrätt i dag och säljer den om fem år. Endast en av tio tror på större prisuppgångar än så, medan var fjärde svarande uttrycker osäkerhet kring den framtida prisutvecklingen.

När det gäller prisutvecklingen på äldre bostadsrätter är förväntningarna än högre.

– Var tredje storstadsbo tror att de tjänar mindre på en nyproducerad lägenhet jämfört med en äldre. Men Skanskas bostadsrapport visar att det generellt sett har varit en god investering att köpa en bostadsrätt under de senaste tio åren, oavsett om lägenheten varit nybyggd eller äldre. I många fall har en nybyggd bostadsrätt till och med haft en starkare prisutveckling än en äldre, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem.

Förväntningarna stämmer väl med den faktiska utvecklingen

I Stockholm ökade värdet på nybyggda bostadsrätter som köptes 2010 och såldes 2014 med i snitt 29 procent. Under samma period hade en äldre bostadsrätt i staden en nästintill lika hög prisuppgång. I Göteborg ökade nybyggda bostadsrätter med 30 procent och äldre med 21 procent under samma period. I Malmö var den genomsnittliga värdeökningen.

Nybyggda bostadsrätter som köptes 2010 och såldes 2014 i centrala Göteborg ökade i snitt med 30 procent samtidigt som äldre ökade 21 procent. En nybyggd lägenhet i Malmö som köptes år 2011 och såldes förra året hade en genomsnittlig värdeökning på 23 procent på nybyggt och 13 procent på äldre bostadsrätter.

Källa: Skanskas bostadsrapport 2015

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev