Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Privata fastighetsägare vill ha hyresgäster med höga inkomster

Publicerad: 26 maj 2008, 11:28

Idag presenterar Fastighetsägarna en rapport som visar att hyresgästernas inkomster är högre i Stockholms innerstad än i förorterna. Att hyresgästerna har högre inkomster i innerstaden beror på att privata fastighetsägare väljer bort hyresgäster med små inkomster.


Fastighetsägarna menar att dagens hyressättning inte motverkat segregationen och att man därför bör ta bort hyrestaket.

- Att hyresgästerna har högre inkomster i innerstaden beror på att privata fastighetsägare väljer bort hyresgäster med små inkomster. Om de privata fastighetsägarna vill ha en ändring är det bara att välja hyresgäster med lägre inkomster. Tre av fyra lägenheter i innerstaden ägs av privata fastighetsägare. Lägenheterna i ytterområdena ägs av de kommunägda bostadsföretagen. Rapporten slår tillbaka på dom själva, kommenterar Barbro Engman.

- Ett bakvänt resonemang. Att det finns skillnader i inkomster idag tar de till intäkt för att göra skillnaderna ännu större. De vill ha marknadshyror och då blir segregationen ännu värre. Man behöver bara titta på bostadsrättsmarknaden där man har fri prisbildning för att se att hur det blir, säger Barbro Engman.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.