Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Privatpersoner uppmanas hyra ut för att lösa bokrisen

Publicerad: 20 oktober 2016, 11:41

Här pågår grundläggning för Prime Livings modulhus.

Foto: Prime Living

Stockholms stad ersätter den som kan hyra ut sin bostad till en nyanländ familj med 12 000 kronor. Även upphandling av hotellrum har påbörjats för att lösa krisen som följer efter domen om stopp för modulhus.


Förra veckan rapporterade tidningen Byggindustrin om hur en dom i mark- och miljööverdomstolen hämmar byggandet av modulhus i landets kommuner.

Läs mer: Dom lägger död hand över modulhus.

Även länsstyrelsen i Stockholm har i ett beslut stoppat uppförandet av modulbostäder med dryga 400 lägenheter i Stockholms stad. För att kunna ta emot de nyanlända som fått uppehållstillstånd och ska slussas vidare från Migrationsverkets boenden vidtar Stockholms stad andra åtgärder sedan modulhusplanerna gått i stå.

– Vi har satt igång upphandling av hotell- och vandrarhemsplatser. Vi tar vår utgångspunkt i cirka femhundra sådana, men det beror lite på vad kampanjen riktad mot privatbostäder kommer att ge, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör i Stockholms stad.

Den kampanj riktad mot privatbostäder som Fredrik Jurdell talar om är även den en nysatsning där man hoppas kunna övertyga Stockholmarna att hyra ut. Inspiration kommer från en del andra kommuner som gjort detsamma, och går in med ersättning till de privatpersoner som ställer en bostad till förfogande. Stockholm ersätter nu den som kan hyra ut ett rum med 4 000 kronor i månaden, 8 000 kronor för en lägenhet och 12 000 kronor om bostaden kan rymma en hel familj.

– Vi har insett att betalar kommunen bara bruksvärdeshyra är det få som blir intresserade. Det är en modell som vi hoppas på och som dessutom är bra för integrationen, säger Fredrik Jurdell.

Även lokaler som skulle kunna byggas om till tillfälliga bostäder kontrolleras. I sista hand planerar Stockholms stad även för att det kan bli aktuellt med boende på madrasser i exempelvis gymnastiksalar. Det handlar om att Stockholm måste få fram husrum till drygt 1 800 personer innan årsskiftet och 3 460 personer till under 2017. Beträffande de stoppade modulhusen hoppas Fredrik Jurdell att ärendet kan röra sig framåt inom några veckor. Stockholms stad kommer att lämna in en komplettering om de tillfälliga byggloven i Örby, Beckomberga och Sätra till länsstyrelsen denna vecka.

– Vi måste visa på ett tydligare sätt på vilket vis de planerade bostäderna är tillfälliga, förklara Fredrik Jurdell.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.