Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Professor: ”Flyttskatten är problemet”

Publicerad: 5 november 2015, 12:11

Det är reavinstbeskattningen, flyttskatten, som är problemet för bostadsmarknaden, menar skatteprofessor Sven-Olof Lodin. Han ser gärna att att Sverige slopar flyttskatten och inför en alternativ modell med inspiration från Nederländerna.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbristbostadsbyggande

I två nummer av tidskrifter Ekonomisk Debatt argumenterar han för ett alternativ som han menar kommer att öka utbudet av bostäder.

– När regeringen siktar in sig på hushållens möjligheter att köpa och lånefinansiera sina bostäder slår de på efterfrågesidan på bostadsmarknaden, säger Sven-Olof Lodin.

Detsamma gäller de argument som lyfts fram av Riksbanken, Finansinspektionen och nu senast från Bankföreningen, anser han.

– Detta är bara att göra problemen etter värre, säger han till Byggindustrin. Problemen ligger på utbudssidan, inte efterfrågesidan.

I novembernumret av Ekonomisk debatt som kom ut i måndags argumenterar han i stället för en alternativ modell som idag används i Nederländerna, den så kallade boxmodellen. Den skulle under svenska förhållanden betyda att reavinstbeskattningen, flyttskatten, av bostadsförsäljningar på ett kostnadsneutralt sätt kan slopas. Den 2 december följs artikeln upp av ytterligare en artikel som tar upp de statsfinansiella aspekterna av förslaget.

– Det är flyttskatten, inte hushållslånen, som är problemet, menar Sven-Olof Lodin och ger exempel från den egna bekantskapskretsen.

"Han stannar kvar och lider"

Det gäller en 80-årig person som sitter på en attraktiv villa i sjönära läge i Stockholmstrakten. Personen har svårt med rörligheten och vill helst sälja för att flytta in till en lagom stor bostadsrätt i innerstaden.

– Han har stora problem vintertid. Men säljer han så har han med dagens priser ingen chans att betala för en motsvarande bostadsrätt. Alltså stannar han kvar och lider, säger Sven-Olof Lodin.

Flyttskatten på 22 procent har lett till stora skadeverkningar på bostadsmarknaden när alltför få redan byggda bostäder går till försäljning. Nybyggnadstakten räcker inte till för att kompensera och prisspiralen uppåt fortsätter, argumenterar skatteprofessorn.

Ett slopande av flyttskatten skulle bidra till att vända detta, öka utbudet och dämpa prisutvecklingen.

Vill ha obligatorisk boxmodell

Boxmodellen i Nederländerna är en slags kapitalbeskattning och motsvaras i dag i Sverige av reglerna för investeringssparkonton.

Sven-Olof Lodins förslag bygger på att en boxmodell i Sverige görs obligatorisk och att bostäder och lån läggs i dem. Där kan de löpande år för år schablonbeskattas efter sina taxeringsvärden. Det blir en avkastningsskatt.

Avdragsrätt för skuldräntor får sedan enbart göras mot skulder som ligger i boxen, enligt förslaget. Detta ger en mer likartad beskattning i förhållande till aktier och liknande tillgångar.

Totalt sänker boxmodellen avdragsrätten för skuldräntor och inskränker den till bostadslånen. Det beräknas öka statens skatteintäkter med miljardbelopp och kommer därför sannolikt att kräva generösa övergångsregler.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.