Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Råa bostäder ska ge lägre kostnad

Publicerad: 21 december 2018, 05:54

Byggstarten för projektet Raw Rosendal beräknas bli om cirka ett år.

Illustration: Berg Thornton Arkitekter

Oinredda bostadsrätter som saknar golv och innerväggar. Uppsala testar nytt sätt för att fler ska ha råd att köpa bostad.


År 2021 är det tänkt att Uppsalas första fastighet med ”råa” bostäder ska stå klar. Kommunen har valt att markanvisa för 44 bostadsrätter i nya stadsdelen Rosendal där tanken är att köparna ska få större chans att påverka hur deras bostad ska se ut. Att köparen slipper betala för bland annat innerväggar och alla ytskikt ska ge en billigare köpesumma är planen.

– I det här projektet vill vi inte bygga fast en planlösning från början. Det har visat sig att det är ganska vanligt att innerväggar rivs i helt nya bostadsrätter för att de inte uppfyller de boendes önskemål. Därför får de som flyttar in här stå för innerväggarna själva, berättar Anna Sander, projektledare på Uppsala kommun.

Väggarna och golven i lägenheterna är råa. Kök och toalett finns däremot på plats för den som flyttar in, det krävs i byggreglerna. Hur mycket billigare dessa bostadsrätter kommer att bli jämfört med redan inredda vet dock ingen ännu.

– Priset sätts när lägenheterna släpps på marknaden, säger Anna Sander.

Berg Thornton Arkitekter har redan ritat huset som har projektnamnet Raw Rosendal. Byggstarten beräknas bli om cirka ett år. Därefter följer cirka ett och ett halvt års byggtid, enligt Anna Sander. Men att släppa mer mark till råa bostäder är inte aktuellt just nu.

– Vi vill gärna utvärdera projektet innan vi fattar nya beslut, säger Anna Sander.

Inspirationen till detta projekt kommer från ett liknande i Finland.

– I det finska projektet flyttade det in väldigt blandat med folk och det tror vi att det kommer att vara i Uppsala också. I Finland handlade det om alltifrån unga som ville påverka mycket själva till de som tycker att de lägenheter som annars finns på marknaden är för stereotypa, säger Anna Sander.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.