Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Ränterabatt nytt grepp för att locka husköpare

Publicerad: 22 oktober 2008, 07:13

Träkoncernen Derome i västsverige garanterar husköparna en ränta på 4,45 procent de kommande 2,5 åren för att hålla kundernas köplust uppe.


Som småhusproducent har Deromes hustillverkande bolag blivit varse hur flera potentiella kunder tvekar inför sitt bostadsköp när bankerna räknar upp räntan mot kunderna högt.

För att skapa en trygghet för bostadsköparna garanterar företaget nu kunderna en maxränta på 4,45 procent. Är räntan högre betalar Derome mellanskillnaden gentemot banken.

¬– Det är vår risk. Vi tror att vi kommer att tappa en del pengar i början, men inte så mycket på sikt, säger Peter Mossbrant, vd för Derome Mark & Bostad.

Erbjudandet gäller från den 13 oktober fram till årsskiftet och 2,5 år framåt. Ränterabatten gäller för kontraktsumman upp till 2,5 miljoner kronor, samt eventuellt ytterligare 0,7 miljoner kronor för tomten om den köps från något av Deromes bolag.

– Två kunder har redan nappat på trygghetspaketet, säger Peter Mossbrant.

Deromekoncernen är inte ensam om detta nya grepp. Trähusföretaget Borohus har ett liknade upplägg vid ett av sina lyxigare projekt i Saltsjöbaden.

– Den är ett projekt där det handlar om så höga summor. Den billigaste villan kostar 9,5 miljoner kronor och den dyrast 10,5 miljoner kronor. Så där har räntan stor inverkan, säger Christer Larsson, projektledare på Borohus.

Projektet omfattar fem hus och där erbjuds bostadsköparna en fast ränta på 3, 9 procent på lån upp till fem miljoner kronor. Borohus står för den eventuella mellanskillnaden gentemot banken under två års tid.

¬– Vi använde den här modellen vid vissa projekt under förra lågkonjunkturen. Vi tycker det är ett bra sätt att skapa en trygghet för kunden, säger Christer Larsson.

Han anser inte att företagets risk är så stor.

– Vi tror att räntan kommer att gå ner, så för kanske det handlar om 0, 5-1 procent för de här fem husen under två år, säger Christer Larsson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.