Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Regeringen avsätter en miljard till hyresbostäder

Publicerad: 1 juli 2016, 12:10

Regeringen har beslutat att en miljard kronor ska gå till investeringsstöd för renovering och energieffektivisering av hyresbostäder samt upprustning av utemiljö. Stödet är öronmärkt för områden med socioekonomiska utmaningar.


Stödet är en del av det bostadspolitiska paket som aviserades i budgetpropositionen för 2016 och är resultatet av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Stödet för energieffektivisering och stödet för renovering omfattar tillsammans 800 miljoner kronor för 2016. Stödet för energieffektivisering går till fastighetsägaren. För att få det ska renoveringen leda till att energiförbrukningen sänks med minst 20 procent.

26 000 byggnader

Stödet för renoveringen beräknas som 20 procent av renoveringskostnaden. Denna del av stödet ska användas till hyresrabatter under en 7-årsperiod. Detta innebär att hyran förhandlas och sätts som vanligt, men genom stödet får hyresgästerna rabatt på hyran under sju år.

Utemiljöstödet omfattar 200 miljoner kronor 2016 och ska gå till åtgärder som förbättrar livskvaliteten i de berörda bostadsområdena.

Enligt Boverkets beräkningar finns totalt cirka 26 000 byggnader som ligger i områden med socioekonomiska utmaningar och kan komma i fråga för stödet.

– Vi vill skynda på renoveringen av bostadsområden som är slitna och under lång tid har varit eftersatta. Med detta stöd stimulerar vi fastighetsägare att öka takten med att förbättra boendemiljön och underlätta omställningen till ett energisystem baserat på förnybar energi. Vi vill även skydda hyresgästerna mot orimliga hyreshöjningar, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

"Kan vara direkt kontraproduktivt"

Sveriges Byggindustrier är positiva till stödet för upprustning av utemiljön men de menar att stödet för renovering och energieffektivisering riskerar att skapa en ryckig och osäker byggmarknad.

– Ekonomiskt stöd till fastighetsägare för att renovera sina byggnader skickar dessutom en signal till dem som renoverat tidigare utan statligt stöd om att sådant proaktivt beteende straffar sig. Det riskerar att bromsa renoverings­takten eftersom fastighetsägare som inte får stöd nu kommer att förvänta sig nya stöd i framtiden och därför avvakta med renoveringar. Stödet kan alltså vara direkt kontraproduktivt, säger Maria Brogren, energi- och miljöchef, Sveriges Byggindustrier.

För att öka energieffektiviseringstakten hade Sveriges Byggindustrier heller sett ett långsiktigt ekonomiskt incitament att äga energieffektiva hus, till exempel lägre fastighetsavgift för byggnader med bra energiprestanda.

Hellre en satsning på bostadsbidrag

När det gäller hyreshöjningar i samband med renoveringar efterlyser Sveriges Byggindustrier mer forskning och utveckling för att hitta kostnadseffektiva lösningar för renovering.

– Där hyreshöjningar ändå inte kan undvikas i samband med renoveringar, och riskerar att bli ett socialt problem, skulle staten kunna hjälpa kommunerna att finansiera individanpassade bostadsbidrag till dem som behöver det för att kunna bo kvar. Det hade varit ett bättre sätt att använda de avsatta medlen, säger Maria Brogren.

Stödet avseende upprustning av utemiljöer träder i kraft den 1 juli. Stödet för energieffektivisering och renovering träder i kraft den 1 oktober 2016. Länsstyrelsen beslutar om stödet och Boverket sköter utbetalningarna. Fastighetsägaren ansöker om stöd hos länsstyrelsen i det län som fastigheten är belägen.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News