Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rekordårens bostäder på tapeten

Publicerad: 21 april 2009, 11:54

Rekordårens hus och stadsmiljöer var på tapeten häromveckan på Whites välbesökta symposium i Stockholm.


Sverige byggde rekordmånga bostäder under åren 1961 – 1975. Och nu står hela byggnadsbeståndet inför en nödvändig upprustning. Samtidigt som frågor kring integration och social hållbarhet måste uppmärksammas. Hur ska vi få ut bästa möjliga sociala, ekonomiska och miljömässiga effekt av de kommande insatserna? Det var frågan på det välbesökta symposiet på Whites kontor på Södermalm i Stockholm förra fredagen.

Marie Hult, på White, forskarutbildad arkitekt och miljöspecialist med inriktning på sunt byggande, berättade bland annat om de 680 000 lägenheter som behöver renoveras inom en snar framtid. Hon talade också om Renoveringshandboken för hus byggda 1950 – 1975 som tagits fram som ett hjälpmedel för ändamålet. Initiativtagare till Renoveringshandboken är Rolf Kling, VVS Företagen och Magnus Everitt, Svensk Ventilation, Marie Hult, White, som fungerat som projektledare. Catarina Warfvinge, Bengt Dahlgren AB och Stefan Björling, Sabo, är medförfattare. Boken är finansierad av SBUF, VVS Företagen, Svensk Ventilation, Sabo och Energimyndigheten.

Projektledare Anna-Johanna Klasander, ansvarig för området Förorten på White, sade att det är dags att rusta upp både hus och miljöer. Men förnyelsen handlar inte bara om fysisk miljö, anser hon. Det handlar lika mycket om människorna och samhället vi lever i. En av de brännande frågorna är energibesparande åtgärder och att hitta samordningsvinster och kostnadseffektiva lösningar.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.