Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rekordhögt byggande för MKB i fjol

Publicerad: 20 januari 2016, 11:08

Malmös kommunala allmännyttiga bostadsbolag byggde rekord mycket förra året och uppnår därmed sitt nybyggnadsmål på 500 nya bostäder. Totalt byggdes 545 nya hyresbostäder förra året. Inte sedan 1970-talet har allmännyttan i Malmö byggt så mycket.


Ämnen i artikeln:

MKBMalmö

Av MKB 545 nya bostäder förra året var 285 av dem är ordinarie nyproduktion och 220 består av ombyggnad av lokaler och vindar till bostäder. Därtill kommer så kallade evakueringslägenheter som har omvandlats till permanenta bostäder. Det innebär att MKB når sitt mål att färdigställa 500 nya lägenheter 2015.

– MKB är den enskilda bostadsaktör som har störst ansvar för en fortsatt hög produktion av hyresrätter i Malmö, även om ansvaret delas av många. Vi kommer anstränga oss för att fortsätta ta vårt ansvar, säger Terje Johansson, vd på MKB Fastighets.

2015 års rekordnivå har nåtts genom att många parter dragit åt samma håll, bland annat entreprenörer, konsulter och stadsbyggnadskontoret samt medarbetarna inom MKB.

– Under 2016 hoppas vi kunna nå samma nivåer som 2015 och därefter öka produktionen ytterligare. För att detta ska vara möjligt behöver vi omgående öka vårt markinnehav genom markanvisningar som medger effektivt och snabbt byggande samt externa förvärv. Dessutom krävs mycket skyndsamma planprocesser samt beslut som möjliggör förtätningar och tillfälliga bygglov, säger Terje Johansson.

Projektet ”Lokal till hem”, som startade i slutet av 2014, har bidragit till 220 av de nya bostäderna. Bland annat har några av bolagets egna områdeskontor samt före detta huvudkontor byggs om till bostäder. Även före detta hobbyrum, tvättstugor och vindar har byggts om under året.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

MKBMalmö

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.