Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rekordstor ökning av bostadsbyggandet

Publicerad: 18 augusti 2016, 09:59

Byggandet av flerbostadshus har skjutit i höjden rejält. Inte sedan 1975 har antalet lägenheter i flerbostadshus ökat så mycket. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.


Preliminärt påbörjades byggandet av 33 950 lägenheter under första halvåret. Det är en ökning med 44 procent jämfört med samma period 2015 då 23 620 lägenheter började byggas. Främst är det lägenheter i flerbostadshus som bidrar mest till den stora ökningen, cirka 27 600 lägenheter påbörjades under första halvåret vilket är hela 50 procent fler än motsvarande period 2015.

– Det har inte varit så stor ökning av nybyggda flerbostadshus sedan miljonprogrammets dagar, säger Johannes Johansson, statistiker på SCB.

Ökningen på flerbostadssidan har varit tydlig ett antal år, men bostadsbyggandet ligger fortfarande under det behov som Boverket uppskattar att Sverige behöver.

Byggandet av småhus ökade också första halvåret 2016. Cirka 6 350 lägenheter perioden januari till och med juni 2016 vilket är 21 procent fler än under samma period 2015.

Utvecklingen visar en tydlig trend mot att flerbostadshus utgör en större andel av bostadsbyggandet jämfört med under miljonprogrammet.

Av lägenheterna i flerbostadshus var preliminärt 44 procent upplåtna med hyresrätt.

Den 17 november kommer nästa prognos från SCB.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.