Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rekordstort bostadsbyggande i Stockholms län

Publicerad: 16 juni 2014, 14:08

Inte sedan miljonprogrammets tid har det byggts så mycket bostäder i Stockholms län som under 2013. Och trenden ser ut att fortsätta. Det första kvartalet i år påbörjades lika många bostäder som under samma period förra året. Det visar Länsstyrelsens rapport ”Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2014”.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknadbostadsutvecklingStockholms län

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Länsstyrelsen i Stockholm publicerar årligen en genomgång av bostadsmarknadsutvecklingen. Av årets rapport, Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2014, framgår det att ett rekordstort antal nya bostäder (12 200) påbörjades under förra året, vilket är nästan en fördubbling jämfört med 2012.

– Fungerande bostadsmarknad är en av de frågor som avgör hur väl regionen ska kunna utvecklas de kommande åren, och nu har det äntligen börjat gå åt rätt håll, säger landshövding Chris Heister.

Rapporten visar också att det höga bostadsbyggandet fortsätter. Under första kvartalet i år påbörjades i stort sett lika många bostäder som samma period 2013, 2 640 bostäder jämfört med 2 800.

– Detta är oerhört positiva signaler, men det betyder inte att vi kan slå oss till ro. Länets befolkning växer med ungefär 35 000 människor om året och bostadsbeståndet behöver öka med ungefär 16 000 nya bostäder per år under överskådlig framtid, säger Chris Heister.

Av rapporten framgår att kommunerna i länet har en förhållandevis god planeringsberedskap, och det finns i nuläget laga kraftvunna detaljplaner för över 47 000 nya bostäder som inte har påbörjats än.

– Länets samtliga kommuner uppger att de har brist på alla typer av bostäder och storlekar, och hårdast drabbar detta personer som står längst bort från bostadsmarknaden och som saknar kötid eller pengar, säger Chris Heister, som tycker att produktionen av hyresrätter skulle behöva bli större.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev