onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Riksbyggen har koll på betong och på trä

Publicerad: 10 november 2016, 11:16

Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen. Foto: Riksbyggen

Behovet av att snabbare få stommar till bra priser har sedan 2005 fått Riksbyggen att välja trästommar till 30 av sina flerbostadsprojekt med sammanlagt över tusen lägenheter.

Ämnen i artikeln:

träbyggandeRiksbyggenCementabostadsmarknadklimatpåverkan

– Snabbhet i leveranser och att få bättre ekonomi i projekt i områden med låg betalningsvilja har varit viktigt för oss i de valen. Men betongen fortsätter ändå att dominera, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Nyligen gjorde Charlotta Szczepanowski en enkät hos sina projektledare för att se hur de såg på valet av material. Betongen har stark förankring, inte minst därför att erfarenheterna hos de flesta medarbetarna är störst där.

– Nu när det är kapacitetsbrist för leveranser av både betong- och trästommar tittar vi ut över gränserna. Dessutom har den stora efterfrågan på trästommar gjort att prisargumentet inte längre är självklart, säger hon.

Ställer krav på Cementa

Det var på Ingenjörsvetenskapsakademiens träbyggnadsdag den 24 oktober som Riksbyggen berättade om hur företagets öppenhet i valet mellan trä och betong fått Cementa att agera för att utveckla betong med en mix som minskar materialets klimatpåverkan med 30 procent.

Det uppnåddes genom att Riksbyggen inledde ett samarbetsavtal där man ställde tydliga krav ur ett livscykelperspektiv. Det rörde bland annat klinkerandelen i cementen liksom cementandelen i betongen.

Riksbyggen lägger ett hundraårsperspektiv på sina projekt och har allt mer egna erfarenheter och beräkningar för vilka material som passar bäst i förhållande till vad projektplatsen kräver.

– Vi blev positivt överraskade och ställer nu samma krav på systemen med trästommar. Hur kan de minska sin klimatpåverkan ännu mer? Cementa visat att man vill vara med i matchen och Riksbyggen hoppas att trä svarar, säger hon.

Enkäten ska upprepas

Enkäten inom den egna organisationen gav så intressanta svar att Charlotta Szczepanowski kommer att upprepa den framöver för att hålla koll på materialen.

Den största fördelen med trästommar som projektledarna håller fram är att det går fortare att bygga med trästomme, att arbetsmiljön är bättre, det möjliggör kvalitetskontroller och förenklar logistiken.

På minussidan tar projektledarna upp att man känner oro för fukt och brand och tycker att betongen har starka fördelar när det gäller ljud och stabilitet.

Samtidigt visar svaren att de projektledare som har erfarenhet av trä ser att problemen finns, men att de är möjliga att lösa.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev