måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Riksbyggen säljer ungdomsettor till rekordlågt pris

Publicerad: 23 februari 2016, 16:22

Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg kommer bland annat att få ett orangeri för de boende. Foto: Riksbyggen

Riksbyggen testar ett helt nytt koncept för att ge unga en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden till en billig penning. Ett antal unga kommer att erbjudas att köpa en nybyggd etta på 30 kvadratmeter för 95 000 kronor i centrala Göteborg.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Prissättningen för de 132 lägenheterna i det planerade bostadskomplexet BRF Viva i Guldheden i centrala Göteborg ser något märklig ut. Pris från 95 000 kronor till 7 545 000 per lägenhet står att läsa på Riksbyggens webb för de som är intresserade.

Enligt Mäklarstatistik ligger snittpriset per kvadrat i centrala Göteborg på drygt 55 000 kronor. För det priset skulle 95 000 kronor inte räcka till ens två kvadratmeter i en vanlig bostadsrättsförening.

Hur går då matematiken ihop i BRF Viva i Göteborg?

Det är bara sex av de 132 lägenheterna som har det låga priset, övriga säljs till normalt marknadspris. Det går inte heller att göra något klipp på lägenheterna. De får bara säljas vidare till ett pris som är justerat mot konsumentprisindex, något som är inskrivet i föreningens stadgar. De får bara säljas till personer under 30 år.

Subventionerar övriga boende i bostadsrättsföreningen dessa lägenheter på något sätt?

– Nej, föreningen tar visserligen ett större lån än vanligt för dessa lägenheter, men det är samtidigt så att det är lägenhetsinnehavarna själva som betalar den merkostnaden genom en betydligt högre avgift än de skulle ha haft om lägenhetens sålts till normalt marknadspris, säger Mats Nilstad, föreningssamordnare på Riksbyggen.

Om dessa lägenheter hade sålts till samma villkor som övriga lägenheter i föreningen så hade priset hamnat på 1 646 000 kronor, med en avgift på 1 640 kronor i månaden. Nu får de som köper en ungdomslägenhet betala drygt 4 700 kronor i avgift per månad. Delar av de pengarna går till en underhållsfond och delar går till att betala lånet på lägenheten.

– Vi tyckte att det var viktigt att de som kommer att bo i dessa lägenheter blir fullvärdiga medlemmar i bostadsrättsföreningen, det blir de med den här modellen, säger Mats Nilstad, föreningssamordnare på Riksbyggen.

Precis som övriga medlemmar i föreningen får de tillgång till alla gemensamma rum och funktioner. Exempel på det är post- och leveransrummet, återanvändningsrummet där man kan byta saker med varandra, cykelgaraget och cykelverkstaden, gemensamhetslokal, övernattningslägenhet, orangeriet, växthuset och distansarbetsplatserna.

Riksbyggen har aldrig testat den här modellen för ungdomslägenheter tidigare och Mats Nilstad har inte hört att något annat bostadsrättsförening har testat den heller.

De boende kommer inte att kunna påbörja någon bostadskarriär i egentlig mening när de bor i dessa lägenheter då de inte får del i eventuell prisuppgång utöver den fastställda prisförändringen beroende på hur konsumentprisindex utvecklar sig.

– Vi hoppas dock att det ska ge de unga en möjlighet att kanske betala av lånet, eller spara pengar under den tid de bor i lägenhet som kan användas när de unga flyttar vidare i livet, säger Mats Nilstad.

Fördelningen av lägenheterna kommer att ske under sista halvan av 2017 i samarbete med Boplats i Göteborg och intresset är redan stort, enligt Mats Nilstad.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev