Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rikshem bygger 2 500 hyresrätter

Publicerad: 9 juni 2014, 07:38

Rikshem satsar på nyproduktion av 2 500 hyreslägenheter i olika tillväxtkommuner runt om i landet. Den första ordern på drygt 2 miljarder kronor har gått till Lindbäcks bygg i Piteå. Det avtalet omfattar en beställning av 2 000 hyreslägenheter som ett första steg och kan utökas med ytterligare 500 lägenheter.


Enligt Rikshem – som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF – är detta den största satsningen på hyresrätter i Svberige sedan miljonprogrammets dagar.

”Bostadsbristen är ett sänke för Sveriges konkurrenskraft och hotar tillväxten”, skriver Rikshem i ett pressmeddelande.

”Urbaniseringen i Sverige visar ingen avtagande trend. Tvärtom pekar alla prognoser på fortsatt nettoinflyttning till tillväxtregionerna. Under de senaste 10 åren har till exempel befolkningen i Stockholms län ökat med ca 300 000 personer. Unga flyttar till storstäderna för jobb och utbildning och ungdomskullarna är historisk stora. Rikshem vill anta rollen som den nya ”nationella allmännyttan” genom en omfattande nybyggnation.”

– Bostadsbyggande är avgörande för Sveriges tillväxt och konkurrenskraft. Vi har byggt upp Rikshem genom att vara kreativa nytänkare. Jag är övertygad om att vi kan bygga bostäder som är av bra kvalité och som människor har råd att bo i, säger Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Bolagets affärsidé är att förvärva och utveckla bostäder och samhällsfastigheter på utvalda tillväxtmarknader i Sverige. Bolaget har profilerat sig på att erbjuda boende för äldre och äger ett antal trygghets- och seniorbostäder.

– Vi tror på en mångfald av boendeformer och bygger både bostadsrätter, hyresrätter och studentbostäder. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det byggs få hyresrätter idag i Sverige. Vi tror på hyresrätten. Vi vet att den varit och kommer att vara en viktig förutsättning för Sveriges tillväxt och utveckling, säger Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.

Rikshem har i dag 19 900 bostäder på sammanlagt 1 500 000 kvadratmeter till ett värde av drygt 20 miljarder kronor. Tanken är att bolaget under de närmaste åren ska växa och äga och förvalta fastigheter till ett värde av 25 miljarder kronor.

– Att investera 2 miljarder kronor i Norrland i dessa tider när människor är oroliga för jobben känns bra och visar vår framtidstro. Vi hoppas att vi kan fortsätta det viktiga arbetet med att bygga fler bostäder och att det inte kommer nya pålagor från politikerna som hindrar fortsatt bostadsbyggande och förutsättningar för nya svenska jobb, säger Rikshems vice vd Ilija Batljan.

Rikshem hade i fjol hyresintäkter på knappt 1,5 miljarder kronor och ett driftnetto 796 miljoner kronor.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.