Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rikshem sluter nytt tioårsavtal – ska bygga tusentals bostäder

Publicerad: 21 november 2019, 09:47

Rikshem ska bygga tusentals lägenheter kommande tio år. Nyligen slöt bolaget ett långt ramavtal med flerfamiljshustillverkaren Sizes och nu sluter man ytterligare ett tioårigt avtal med byggföretaget JSB.


Ämnen i artikeln:

RikshemSizesJSB

Avtalen med Sizes och JSB ska bidra till att effektivisera byggprocessen och göra Rikshems organisation för att bygga hållbara bostäder runt om i landet så smart och effektiv som möjligt.

Enligt Petter Jurdell, chef för affärs- och hållbarhetsutveckling på Rikshem, kan ytterligare ett avtal av liknande karaktär att slutas inom kort.

– Vår ambition är att vi ska ha två eller max tre avtal när det gäller nyproduktion. Det är för att täcka upp hela landet och den typen av projekt vi har, säger han till Byggindustrin.

Långa avtalstider

Över tid ska Rikshem trimma de olika samarbetsbolagen mot varandra för att ytterligare slimma produktionen.

– Den som hela tiden är bäst får flera volymer. Men vi tror på långa avtalstider. De här bolagen levererar helt olika produkter och kommer båda att få ta del av hela vår byggrättsportfölj, säger Petter Jurdell.

Läs även: Rikshem byter vd: ”Ett naturligt skede”

Det nära samarbetet ska minska risken för omtag och leda till att alla parter kan lägga mindre tid på att projekt och anbud som inte leder till affärer.

– Vi försöker hitta en struktur så att vi vet vem som gör en viss typ av projekt bäst i en viss typ av läge. Syftet är att få så lite dubbelarbete som möjligt.

Förtätningsprojekt

Rikshem utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter i lägen som är en bit utanför centrum.

– Vår avsikt är att förtäta de områden vi har och på så sätt göra våra områden ännu bättre, säger Petter Jurdell.

De första projekten som kommer att avropas i det nya avtalet är belägna i Umeå, Sigtuna, Södertälje och Malmö.

– Vi är väldigt glada över förtroendet vi har fått av Rikshem. Ramavtalet sträcker sig över 10 år och Rikshems ambition är att bygga tusentals hållbara bostäder runt om i landet. Samtidigt handlar avtalet om mycket mer än att producera bra bostäder. Det är ett samverkansavtal som ska utveckla bra bostäder för fler, sätta standarder och tillföra prisvärda, bra bostäder på den svenska bostadsmarknaden, säger Pether Fredholm, vd JSB Construction, i en presskommentar.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

RikshemSizesJSB

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.