Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rikshem växer på hyresmarknaden i norr

Publicerad: 10 februari 2016, 10:59

För Östersundshem är försäljningen ett sätt att finansiera nyproduktion.

Rikshem köper närmare 1 700 lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Östersundshem. Fastighetsvärdet är satt till 1,144 miljarder kronor.


Sedan den 1 februari är Rikshem etablerat i Östersund. Nu köper bolaget ytterligare 1 698 lägenheter i 28 fastigheter om totalt 124 000 kvadratmeter av Östersundshem. De fastigheter som säljs finns inom delar av Torvalla, på Körfältet, Odensala och Odenslund.  Bolaget ska förvalta bostäderna själv.

I affären ingår att Rikshem åtar sig att bygga 300 lägenheter i Östersund. Utöver dessa lägenheter ska Rikshem och Östersundshem i ett gemensamt ägt bolag tillsammans bygga ytterligare 300 lägenheter.

Genom förvalta bostäderna väl vill Rikshem, enligt vd Jan-Erik Höjvall, bidra till att utveckla regionens konkurrenskraft.

För Östersundshem är försäljningen ett sätt att finansiera nyproduktion.

– Vi behöver sälja för att möjliggöra den ambitiösa produktionstakt vi har planerad tio år framåt, varav vi har beslutat att dubblera takten de närmaste tre åren. Genom att sälja tar vi ansvar för bolagets långsiktiga ekonomi, säger Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor.

Både Östersunds kommun och Östersundshem ser positivt på att kommunen får fler fastighetsägare.

- Fler aktörer måste in på hyresmarknaden för att få ner den stora bostadsbristen i Östersund. Vi ser positivt på att en fastighetsägare som Rikshem etablerar sig i staden, det är en stor, stabil förvaltare som har hyresrätter som affärsidé, och visionen att vara en nationell allmännytta. Rikshem går dessutom in i förvärvet med ett omfattande socialt ansvar, bland annat kommer de att stötta vår satsning på Innanförskapsakademin – ett projekt som syftar till jobb och praktik för nyanlända och ungdomar som idag står utanför arbetsmarknaden, säger Östersundshems vd Daniel Kindberg.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.