Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Risk för sämre kvalitet på bostäderna enligt arkitekter

Publicerad: 15 januari 2016, 14:08

Det finns risk att Regeringen främjar nya bostäder på bekostnad av kvalitet och social hållbarhet. Det visar en undersökning bland arkitekter som Cembrit, tillverkare cementbaserade byggskivor, har låtit göra.


Enligt företagets undersökning där 100 arkitekter som ritar hus har intervjuats ser 8 av 10 arkitekter (80 procent) att det finns en stor eller ganska stor risk att Regeringen främjar nya bostäder på bekostnad av kvalitet och social hållbarhet.

Nästan lika många, 7 av 10 (70 procent), tror inte att en ökad förekomst av typhus kommer att ge en bättre bostadsmarknad. Den redan genomförda Attefallsreformen får också dåligt betyg vad gäller möjligheterna att lösa situationen på bostadsmarknaden.

Däremot är de flesta av de intervjuade, 8 av 10, mycket positiva till incitament för att bygga billiga hyresrätter.

Arkitekterna i undersökningen anser också att attraktiva förorter med en blandning av bostäder och affärsverksamhet och med bra kollektivtrafik till och från city är en förutsättning för ett lyckat bostadsbyggande.

Över 80 procent av de intervjuade anser att det krävs en tät och bra dialog mellan kommunen och byggherren för att lösa bostadsbristen. 65 procent anser att miljlnprogrammet bör miljonprogrammet renoveras för att komma tillrätta med segregationsproblem och ungefär varannan arkitekt håller med om att Sverige behöver ett halvmiljonprogram, som föreslogs på Socialdemokraternas partikongress i somras.

– Vi har en akut brist på bostäder i Sverige och läget förvärras varje dag på grund av flyktingsituationen, men att kompromissa med kvalitet till exempel att inte platsanpassa typhus minskar värde och trivsel på ett sätt som inte gynnar någon och blir dyrare i längden, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.