Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

”Riskkapitalmarknaden gör profit på mindre bemedlade”

Publicerad: 26 april 2018, 04:00

Leilani Farha är FN:s särskilda rapportör för rätten till bostad.

Foto: Anders Siljevall

Fastigheter har blivit en lukrativ investeringsform för riskkapitalbolag. Samtidigt saknar miljontals människor världen över någonstans att bo. Leilani Farha, FN:s särskilda rapportör för rätten till bostad målade upp en alarmerande bild när hon besökte Stockholm nyligen.


Som särskild rapportör för rätten till bostad under FN kartlägger den kanadensiska människorättsjuristen Leilani Farha hur bostadsmarknaderna har utvecklats. Hon ser en tydlig riktning mot en marknad där världens ekonomiska toppskikt kan tjäna mer pengar medan mindre bemedlade inte klarar av de höjda hyrorna.

– Bostadsbrist är ett relativt nytt fenomen. Under efterkrigstiden fram till 70-talet behandlade bostadssituationen som en social sektor där staten såg till att försörja befolkningen med ett hem, berättade Leilani Farha när hon talade under seminariet Arwidsson Talks.

Situationen i dag, menar hon, är en annan. Bostaden som hem, värme och säkerhet har förlorat sitt värde och i stället har bostadsmarknaden ”finansialiserats”.

– Fastigheter är i dag världens största marknad och värderas till 163 miljarder amerikanska dollar. Det som är bekymrande är att stora aktörer på riskkapitalmarknaden gör profit på mindre bemedlade, menade Leilani Farha och tog upp miljardbolaget Blackstone som exempel.

– Blackstone har köpt upp tusentals utmätta bostäder och gjort om dem till hyresbostäder som kan öka intäkterna till aktieägarnas förmån. Hyrorna höjs för att ytterligare öka intäkterna och hyresgästerna med låg inkomst tvingas flytta ut.

Chockhöjda hyror är inte den enda risken med den finansialiserade bostadsmarknaden. Leilani Farha har sett exempel på lägenheter som köps upp enbart för att hyras ut via Airbnb eller med korttidskontrakt, vilket är mer lönsamt.

– Vi ser också att människor med ultrahöga inkomster parkerar sina tillgångar i fastigheter. Stora palats och lyxlägenheter står tomma utan att ägarna någonsin planerar att bo där.

Tendenser märks även i Sverige

Tendenser som syns i megastäder som London och New York märks också i Sverige, där fler och fler kommuner har bostadsbrist, bostadsköerna är långa och intresset att bygga nya hyresbostäder är litet. Leilani Farha tog också upp D Carnegies uppmärksammade köp av 1 300 miljonprogramslägenheter på Albyberget i Botkyrka.

– I Kanada har vi alltid sett Sverige som ett föregångsland när det gäller sociala frågor, men utvecklingen här är den samma som i resten av världen.

Konsekvenserna är inte enbart bostadsbrist, utan även städernas identitet påverkas.

– Innerstäderna blir monokulturer, flygplatsliknande miljöer där bara de som har råd vistas.

Det tyngsta ansvaret på att lösa frågorna och göra ett skifte där bostaden går från egendom till hem ligger ytterst på staten. Leilani Farha menar att det inte är tillräckligt med enskilda program, utan det krävs ett helhetsgrepp.

– Hyresreglering hjälper inte långt om det inte byggs hyresbostäder att flytta in, berättade hon och gav ett medskick till publiken om vad man som individ kan tänka på.

– Tänk två gånger innan du antar att en människas hemlöshet grundas i ett personligt nederlag och inte i ett samhälleligt. Och tänk efter innan du hyr en Airbnb-lägenhet i en stad där detta inte är reglerat.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.