Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

”Riv kommungränserna för fler bostäder”

Publicerad: 4 juli 2014, 12:17

Vad behöver skånska städer för att locka nästa generations företagare och invånare? Fler bostäder, bättre infrastruktur, utbyggd kollektivtrafik och en bättre regional planering. Så här långt var debattörerna vid BI Syds och Fastighetsägarna Syds gemensamma seminarium under fredagen i Almedalen eniga.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingAlmedalen 2014bostadsbristSkåne

Nu kommer den ena positiva signalen efter den andra för Skåne och Öresundsregionen. Först planerna på snabbtåg på nya stambanor mellan storstäderna och under torsdagen stod det klart att finansieringen för Lunds superprojekt ESS är fixad efter slutförhandlingar med den tyska regeringen. Hälften av pengarna hämtas från de nordiska länderna och hälften från ett antal andra EU-länder.

- Detta är givetvis jättepositivt, inte minst för vår egen region. Nu behöver vi fokusera ännu mer på att stärka infrastrukturen i Skåne och Öresund. Idealet vore att restiden från en bostad till en arbetsplats aldrig överskrider 60 minuter oavsett var i Skåne man befinner sig, säger Bo Adling, ansvarig för bostadsfrågor på Sveriges Byggindustrier Syd.

Tillsammans med Stefan Lindvall, vd på Fastighetsägarna Syd, höll han i debatten ”Vad behöver skånska städer för att locka nästa generation?” På debattplats stod unga politiker – Emma Berginger (MP), kommunalpolitiker från Lund, Rasmus Törnblom, MUF, och Gabriel Wikström, SSU.

- Det positiva med skånska ögon är att det finns hur mycket mark att bygga på som helst. Problemet är att det inte händer så värst mycket. Om folk ska kunna flytta till Malmö/Lund måste de ju ha någonstans att bo, säger Stefan Lindvall.

- Bygg på miljonprogrammens grönytor där tomterna redan är betalda för att skapa nya billiga hyresrätter och förtäta med punkthus och vindar. Sedan måste vi inse att nyproduktion är en droppe i havet som kanske kan ge ett tillskott på ett par procent. Vi måste fokusera mer på beståndet och hitta nya kreativa lösningar.

I debatten lyftes framför allt nödvändigheten av en förbättrad regional planering fram. Arbets- och bostadsmarknaderna är regionala snarare än kommunala. Kommungränserna behöver ”rivas”.

- Det räcker inte med att Malmö och Lund bygger bostäder. De andra kommunerna måsta dra sitt strå till stacken. De olika kommunerna och länsstyrelsen måste jobba tillsammans och samverka i tidiga skeden med de privata aktörerna, säger Bo Adling.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News