Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rivningstomter populära för att korta byggtid

Publicerad: 3 januari 2017, 06:50

I Vingåker köpte Sjötorps Hus en tomt i närheten av stationen innan jul 2015. I oktober 2016 kunde 30 hyresgäster flytta in tack vare att marken redan var detaljplanelagd.

Foto: Hans Johansson

Nyligen revs bostäder i många svenska kommuner. Nu har dessa tomter blivit högintressanta att bygga på eftersom marken redan är detaljplanelagd. "Det gjorde att vi kunde ha trettio hyresrätter klara sju månader efter att vi hade köpt marken", säger Hans Johansson, produktionschef på Sjötorps Hus.


Vingåker, Flen och Katrineholm tillhör de cirka 50 kommuner runtom i landet som rivit hyreshus på grund av vikande befolkningsunderlag de senaste decennierna. Enligt statistik från SCB har drygt 25 000 bostäder rivits i hela landet sedan 1997 på grund av uthyrningssvårigheter. När sörmländska företaget Sjötorps Hus kom på att den mark som lämnades kvar redan är detaljplanelagd blev det till en ny affärsidé. Den som är beredd att hålla sig till det som planen föreskrev när de före detta husen byggdes kan få bygglov snabbt.

– Nu är det fler företag som har kommit på detta och dammsugit marknaden, berättar Hans Johansson, produktionschef på Sjötorps Hus.

Företaget har hittills byggt cirka 70 bostäder, varav 40 bostadsrätter och 30 hyresrätter för egen förvaltning, på detta vis. I Vingåker köptes en tomt i närheten av stationen innan jul 2015. I oktober 2016 kunde 30 hyresgäster flytta in. I Katrineholm är 53 bostäder klara, fördelade på 13 villor och två hus med bostadsrätter. Alldeles strax byggstartar de 14 centralt belägna lägenheter i Flen med inflyttning i september nästa år. Företaget bygger i trä vilket i sig gett en kort torktid. I Vingåker hamnade energianvändningen på 10–20 kilowattimmar per kvadratmeter och år när energin från solceller på taket räknats in.

– Dessa tomter ligger redan i anslutning till annan bebyggelse och det finns redan exempelvis vägar att ansluta till i närheten.

Han nämner även en annan fördel:

– Om man begär bygglov senast femton år efter att det revs blir anslutningsavgiften på vatten och avlopp reducerad, i alla fall i de kommuner vi bygger i. Det och att det är relativt billiga tomter är en hjälp på väg när det kommer till att få ekonomi i ett projekt.

Jan-Ove Östbrink, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), bekräftar att det nu finns ett stort intresse i landet för att komma åt tomterna där hus rivits sedan slutet av 1990-talet.

– De här tomterna med färdigplanerad mark är jätteintressanta. Det har ju gjorts en bedömning en gång i tiden att dessa platser är lämpade för bostäder, säger Jan-Ove Östbrink.

Han hänvisar till de senaste årens bostadsmarknadsenkäter för att visa på det tryck som seglat upp på bostadsmarknaden även i mindre kommuner.

– Mellan 2013 0ch 2015 ökade antalet kommuner som svarade att de har underskott på bostäder från 46 procent till 83 procent, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.