lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Rusning efter bidrag från Boverket för äldrebostäder

Publicerad: 9 november 2017, 05:00

Upplysta strömbrytare hos Silviabo.

Det har beviljats stöd med en halv miljard kronor för byggande för äldre. Bidraget som infördes förra hösten har blivit mycket eftertraktat. – Det har nästan blivit för populärt, säger Paul Silfwerberg, jurist på Boverket.

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknad


I november 2016 infördes ett stöd för ny- eller ombyggnation av både särskilda boenden som kräver beslut enligt socialtjänstlagen innan inflyttning, men även av hyresrätter för äldre på den ordinarie bostadsmarknaden. Stödet kan också ges för anpassning av gemensamma lokaler, till exempel tillgängliga entréer och tvättstugor, i hyresrätt eller bostadsrätt.

– Hittills är det stödet till de särskilda boendena som är mest sökt och därefter kommer ansökningar om att bygga hyresrätter för personer över 65 år, säger Paul Silfwerberg, jurist på Boverket.

Regeringen har i höstbudgeten föreslagit att utöka anslaget med 100 miljoner kronor för 2018. Det vill säga från 295,5 miljoner kronor 2017 till 395,5 miljoner kronor 2018. Höstbudgeten är dock inte antagen ännu. Regeringens intention är att stödet ska finnas kvar även åren 2019-2021.

– Det mesta tyder på att alla som uppfyller kraven kommer att få bidrag i och med att flera partier även utanför regeringen står bakom, säger Paul Silfwerberg.

Boverket konstaterar även att från och med år 2020 ökar andelen 80-åringar och äldre i befolkningen. Det blir en särskilt kraftig ökning av äldre över 85 år. År 2050 beräknas antalet personer över 85 år ha fördubblats jämfört med 2016. Många kommuner uppger att de har brist på bostäder för äldre både på den fria hyresmarknaden. Vad gäller seniorbostäder uppger kommunerna dock att det kommer att påbörjas 2800 sådana under de kommande två åren, vilket är en fördubbling jämfört med förra årets bostadsmarknadsenkät från Boverket. Många kommuner uppger även att de har brist på särskilda äldreboenden. Sedan 1994 har det försvunnit närmare 40 000 platser i särskilt boende för äldre.

LÄS MER: Boklok vill sprida demensboenden

– Det saknas särskilda boenden där det krävs biståndsbeslut för äldre. Det är allvarligt eftersom det är lagstadgat att kommunerna ska tillhandahålla det enligt socialtjänstlagen, säger Marie Sand, samhällsplanerare på Boverket.

Trenden har gått mot att fler äldre får hemtjänst i det egna hemmet under de senaste decennierna. Det har dock under många år efterlysts en boendeform som befinner sig mellan de särskilda boendena där äldre med mycket stora vårdbehov hamnar, och seniorbostäderna där inget biståndsbeslut behövs alls.

– Det pågår en utredning om det just nu, säger Marie Sand.

Där finns ett förslag om att kommunerna ska få befogenhet att inrätta särskilda boendeformer för äldre i två hjälpnivåer. Den nya boendeformen skulle i så fall vara ett alternativ till dem som inte behöver omfattande omsorg dygnet runt men ändå mer hjälp och trygghet.

Relaterade artiklar

Boklok vill sprida demensboenden

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev