söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

S lovar 250 000 bostäder

Publicerad: 28 augusti 2014, 09:31

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson, presenterade förslaget för ett ökat bostadsbyggande. Foto: Magnus Länje Foto: Magnus Länje

Socialdemokraterna lovar nu 250 000 nya bostäder till 2020. Det är en ökning med cirka 10 000 bostäder per år jämfört med dagens byggtakt och betydligt fler bostäder än Moderaternas löfte om 150 000 nya bostäder till 2035.

Ämnen i artikeln:

val 2015Socialdemokraternabostadsmarknadbostadsbyggandebostadsutveckling

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


För att uppnå den ökade byggtakten föreslår Socialdemokraterna sex åtgärder. För att komma till rätta med bristen på bostäder för unga vill de införa ett investeringsstöd mot studentlägenheter och små hyreslägenheter. Stödet blir en form av byggbonus på 1 miljard kronor. Socialdemokraterna vill även att staten ska tillhandahålla kapital för nybyggnation genom SBAB. SBAB ska aktivt söka upp intressanta projekt och samarbetspartners. Förslaget är att SBAB får 3 miljarder för sin nya verksamhet.

Sveriges Byggindustrier är kritiska både till byggbonusen och till SBAB:s nya uppdrag.

– Investeringsstöd skapar å sin sida en ryckighet och osäkerhet på marknaden som redan har tillräckliga svängningar beroende på konjunkturen. Det ger inte de långsiktiga och stabila spelregler som svensk byggindustri behöver för en sund konkurrens, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Ett tredje förslag från Socialdemokraterna är att omfördela 1 miljard inom ramen för det kommunala utjämningssystemet. Pengarna ska gå till kommuner som tar ansvar för att bygga nya hyresrätter.

Det fjärde förslaget syftar till att lösa miljonprogrammets renoveringsbehov. Socialdemokraterna vill införa ett system där staten garanterar lån för upprustningen.

Det femte förslaget är en nationell byggpakt. Varje större offentlig, kooperativ och privat aktör ska inom ramen för byggpakten få möjlighet att redogöra för hur många fler bostäder som de skulle kunna påbörja byggandet av, vad som idag hindrar dem från att bygga, och vad de ser att staten behöver göra för att öka byggandet.

Slutligen vill Socialdemokraterna se gemensamma byggregler för hela Norden, ett förslag som Sveriges Byggindustrier välkomnar.

Så vill S lösa bostadskrisen

■ Byggbonus för studentbostäder och små hyreslägenheter
■ Stärk kreditgivningen för nybyggnation med 3 miljarder i stöd till SBAB årligen
■ Omfördelning av tillväxtmiljard för byggande av hyresrätter
■ Renoveringar av miljonprogramsområden
■ Skapa en nationell byggpakt
■ Gemensamma byggregler i Norden

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev