Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

(S) vill ha byggpakt och byggbonus

Publicerad: 30 september 2013, 07:24

Det behövs ett kraftigt ökat bostadsbyggande, inte minst för att minska arbetslösheten och för att människor ska kunna ta jobb där de finns. Det menar socialdemokraterna. I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår Magdalena Andersson (S) och Veronica Palm (S) en nationell byggpakt och en byggbonus för att få igång byggandet.


”Bostadsbristen riskerar framtidens tillväxt, hindrar företag från att expandera, minskar rörligheten och försvårar matchningen på arbetsmarknaden”, skriver Magdalena Andersson och Veronica Palm.

De vill bland annat skapa en nationell byggpakt. Varje större offentlig, kooperativ och privat aktör ska inom ramen för pakten få redogöra för hur många bostäder de skulle kunna byggstarta, vad de ser för hinder för att sätta igång och vad staten behöver göra för att öka byggandet.

De föreslår också en byggbonus på 1 miljard kronor under 2014 för att stimulera nyproduktionen av studentbostäder och små hyreslägenheter.

När det gäller renoveringsbehovet av miljonprogramsområdena föreslår Andersson och Palm ett system där staten får garantera lån för upprustning av äldre hyresfastigheter och även för nyproduktion av lägenheter i flerbostadshus. Här vill man också se vita cetrifikat som ställer krav på elleverantörerna att bidra till energieffektivisering och införande av någon slags miljöpremie.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.