söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Så tycker unga om bostadsmarknaden: ”Största samhällsutmaningen efter psykisk ohälsa”

Publicerad: 30 mars 2022, 11:59

Byggföretagen har undersökt ungas situation på bostadsmarknaden. Enligt Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen, är förtroendet för bostadspolitiken mycket lågt.

Unga vuxna har en pessimistisk syn på bostadsmarknaden. Det framgår av Byggföretagens enkät till 1 000 unga vuxna i Sverige. Syftet med undersökningen är att att få en ökad förståelse för hur och på vilket sätt som unga vuxna etablerar sig på bostadsmarknaden.
• Boendeformen som flest unga föredrar
• Så hämmar bostadsbristen ungas livsval

Ämnen i artikeln:

bostadsmarknadbostadsbristbostadsbyggandebostadsutvecklingbostadspolitik

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Trots att så många som sju av tio 18-29-åringar bosparar tror endast en av fyra att man kommer att bo bättre vid 30-års ålder än vad deras föräldrar gjorde. 

– Bostadsbristen upplevs som den största samhällsutmaningen efter psykisk ohälsa. Ungas förtroende för bostadspolitiken är med rätta lågt, säger Anna Broman, bostadspolitisk exper på Byggföretagen.

Högt sparande

Byggföretagens undersökning, som är utförd av Novus, visar att 36 procent av 18-29-åringarna bosparar mer än 3 000 kronor i månaden – en siffra som har ökat under tid.

– Unga vuxna tar generellt sett ett mycket stort ansvar för sin framtida boendesituation. Ändå blir trösklarna in till både den ägda och hyrda bostadsmarknaden högre och högre, säger Anna Broman.

Läs även: Lista: Alla nya projekt i Stockholm – 1 000 nya bostäder ska byggas 

Enligt undersökningen är det inte ovanligt att avstå från jobb och studier, eller att stanna kvar i ett så kallat ”Thedéenförhållande”, på grund av bristen på bostäder.

Bostadsbristen påverkar jobb- och studieval.

– Två av tio 18-29-åringar uppger att svårigheten att hitta en bostad påverkar möjligheten att förändra sin familjesituation. Nästan lika många uppger att bostadsbristen påverkar jobb- och studieval, säger Anna Broman.

Villadrömmen lever

Undersökningen visar också att unga vuxnas bostadsdrömmar domineras av det ägda boendet. Även bland de som i dag hyr sitt boende vill majoriteten i framtiden äga.

Villadrömmen lever i hög utsträckning. På 10 års sikt uppger 74 procent av 18-29-åringarna att man vill bo i villa.

– Villadrömmen lever i hög utsträckning. På 10 års sikt uppger 74 procent av 18-29-åringarna att man vill bo i villa. Andelen villor av det totala bostadsbyggandet har dock minskat över tid. Det gör drömmen svårare att nå – särskilt med tanke på högt ställda krav på kontantinsats och inkomstnivå för att få ett bolån, säger Anna Broman.

Läs även: Migrationsverket – detta gäller för upphandlingar av bygg och bostäder 

Politikens möjligheter

Den utsatta positionen för unga vuxna på bostadsmarknaden avspeglas också i förtroendet för bostadspolitiken. Drygt hälften anser inte att partierna tar hänsyn till ungas behov och 55 procent kan inte säga vilket parti som har bäst bostadspolitik.

Läs även: Mer byggande i Skåne – 80 000 nya bostäder planeras 

Det finns ett stort utrymme för politiker att ta initiativet gällande bostadssituationen för unga.

– Det finns ett stort utrymme för politiker att ta initiativet gällande bostadssituationen för unga. Fem av tio uppger till exempel att ett förslag på subventionerat bosparande, alltså att genom avdrag göra det billigare med ett särskilt bosparande för unga, skulle påverka viljan att rösta på partiet bakom förslaget, säger Anna Broman.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev