Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sabbatsberg förtätas med nya bostäder

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Sabbatsbergsområdet i Stockholm ska inom de närmaste åren förtätas med omkring 450 nya lägenheter i tre nya kvarter. Det blir en blandad bebyggelse med såväl hyres- som bostadsrätter. Arbetschef för ett av kvarteren är arkitekt Catherina Fored, Folkhem Produktion AB arbetschef.


Vi äter varma mackor från Ett litet kök och sitter i Folkhems platskontor på Dalagatan, tidigare en klubblokal för ett mc-gäng,  mittemot den hektiska byggarbetsplatsen.

Vad är det ni bygger?
-Vi bygger i kvareteret Porla Brunn 160 lägenheter, bostadsrätt, platschef är Raimo Soini. Arkitekt är Mats Egelius, White. Inflyttning är i december 2008. Hela utvecklingen av Sabbatsbergsområdet beräknas ta fem år.

Hur ser din arbetsdag ut?
-Det började redan i morse klockan sju med ett stort byggmöte. Vi har ju kört igång våra grundarbeten i Sabbatsberg. Så i morse hade vi ett stort möte med bland annat arbetschefen från JM Entreprenad, platschefen från Peab och projektledaren från Besqab samt respektive konstruktörer för att samordna byggarbetsplatsen. Det var totalt tio personer på mötet.  Det är alltid något som sätter en del frågetecken.  Det uppstår alltid akuta frågor som inte syns direkt på ritningar. Jag jobbar ofta så att jag samordnar och har snabba möten. Det är mycket samordning och logistiken är viktig här på Sabbatsbergsområdet, så till exempel har vi grunden och garaget ihop med Besqab och Peab är också med och bygger i kvarteret. Det finns många frågetecken kring garaget. Det är en besvärlig grundläggning. Många olika nivåer att ta hänsyn till och entreprenadgränser etcetera. Vi har ju hela tiden kontinuerligt byggmöten förstås. På morgonen tittar jag också genom mina mail som jag ska svara på varje dag. Det brukar vara omkring femtio om dagen.
- Det är dock inte bara Sabbatsbergsområdet som jag medverkar i jag är också arbetschef för kvarteret Sjöresan i Hammarby Gård. Platschef där är Janne Weiner.

När började du på Folkhem?
-Jag började i februari i år på Folkhem. Tidigare jobbade jag på Fastighetsverket i tre år, jag var enhetschef där. Det var inte riktigt min grej. Jag vill jobba så att jag är ute på byggena. Jag älskar att vara nära produktionen från första idén till att man förverkligar och ser resultaten.

Vad ska du göra mera idag?
-Idag ska jag sätta mig och gå igenom tillverkningsritningar från Strängbetong som levererar prefabelementen. Det finns många frågetecken här kopplat till avtalsfrågor, vad vi köpt och vad arkitekten sagt. Det blir att jag får ha ett litet samtal med Strängbetong innan jag åker hem idag. Innan jag åker hem denna fredag ska jag också ta en titt på Sjöresan.

Hur är det att jobba på en mansdominerad arbetsplats?
-Jag gillar mina gubbar. Jag gillar mötet med de härliga killarna, alla hantverkare. Det är roligt med alla problem som uppstår. Det är en god stämning när jag dyker upp. Jag är inte den blyga typen. Jag skämtar med gubbarna och kan vara lite grov i munnen. Det går hem tycker jag. Jag är den personen, jag vågar tala om vad jag inte förstår. Det här är inte min kunskap, kan jag säga, du kan det här bättre än jag. Det är annars vanligt i vår bransch att man bröstar sig. Jag känner mig trygg i mig själv. Alla personer har inte den tryggheten.

Vad gäller nu på bygget?
-Mycket handlar om att få igång det här bygget och att finnas till hands och lösa de här frågetecknen som hela tiden dyker upp. Nu ska vi ha in badrumsmoduler, det är mycket produktion som ännu inte levererats hit men som ska samordnas och det ska fungera med leveranstider samt transporter in på området. Vi har bestämda tider när vi kan köra in med stora bilar.

Hur är samarbetet med ue?
-Vi har så bra underentreprenörer, vi känner varandra väl. Vi har ett bra samarbete.

Catherina Fored är delägare i Folkhem Produktion AB som startade för några år sedan. Hon är arbetschef och ansvarig för Flerfamiljshus. Förutom byggmästare Sven Harry Karlsson är vd Arne Olsson, Jonas Strand är ekonomichef och Anders Tengbom är arbetschef för Småhus.
- Jag har länge haft lust att gå tillbaka till bostadssidan så när erbjudandet om delägarskap kom kunde jag inte tacka nej. Det är spännande att komma in i ett sådant företag som Folkhem är med den gamla byggmästarprofilen och det sätt som företaget jobbar på. Delägarskapet är en sporre. Jag vill ta snabba beslut. Jag är inte konflikträdd, i en statlig struktur där jag var tidigare är det en lång process.
Innan vi skils säger Catherina Fored att hon ska gå på en kurs och bli bättre i arbetsmiljö.
-  Jag ska lära mig vad byggherrens ansvar betyder för arbetsmiljön. Det är lite stressande jag ska vara borta en hel dag från produktionen.

Namn
Catherina Fored, arbetschef och delägare i Folkhem Produktion AB.
Bakgrund: Arkitekt KTH och Chalmers. Ritat bl a radhus på H99 så kallade Town House. Smala djupa huskroppar med små bakgårdar, inspirerade av engelsk och holländsk radshustradition. Jobbat som projektledare på JM Bostad.
Bor: Södermalm, Stockholm och Duvholmen.
Familj: Särbo, son 18 år.
Intressen: Resa till städer, konst och arkitektur, sjunga och båtliv.

Fakta
Folkhem grundades 1968 av Sven-Harry Karlsson. Han föddes 1931. Började som murare i fadern Harry Karlssons företag i Lund 1950, sökte efter sitt gesällprov stipendium som utbytesstudent i USA, där han arbetade som murare i två år. Åter i Sverige som arbetsledare för ett radhusområde. För att intressera kunder för projektet anordnade Sven-Harry en utställning i Trollhättan. Projektet blev mycket lyckat, alla hus såldes och Sven-Harry ansvarade därefter för Bo-58 och en utställning i Högdalen tillsammans med Slöjdföreningen. Därefter följde en period som mätningsman på Stockholms Byggmästareförening innan Sven-Harry 1961 övertog Stockholmskontoret i faderns företag. När fadern sålde sitt företag 1968 startade Sven-Harry ett eget företag - Byggnads AB Folkhem.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.