Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Bostäder

Sabo satsar på flerbostadshus i trä

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Flera av Sabos medlemsföretag står i begrepp att dra igång ett större antal bostadsprojekt. Sabo beslutat att trä ska användas i mesta möjliga mån i de planerade projekten eftersom det finns ett regeringsbeslut på att trä ska vara ett alternativ till stål och betog i kommunala och statliga upphandlingar. För Sabos del handlar det om förtätning av miljonprogrammets områden och förnyelse av stadscentra som har en utbyggd infrastruktur.

-I januari går vi ut med en tävling om hur flerbostadshus med trästomme ska kunna byggas. Vi riktar oss till entreprenörerna och hoppas på många spännande exempel, sa Sabos vd Bengt Owe Birgersson, när tävlingen presenterades på den Nationella Träbyggnadsdagen.

Enligt Sabo pågår det produktutveckling för att bygga flerbostadshus billigare och snabbare. Här är högre hus med trästomme underrepresenterade. Detta förvånar Sabo eftersom de restriktioner som begränsade bygghöjden till två våningar för hus med trästomme togs bort för tio år sedan.

-Nu vill vi utmana branschen att komma med nya idéer som alternativ till stål och betong, sa Bengt Owe Birgersson.

Tävlingen drar i gång på nya året och för att få delta måste entreprenörerna uppfylla tre krav: Stommen ska vara av trä. Flerbostadshuset ska fungera som kompletteringsbebyggelse i redan befintligt bostadsområde. Huset ska vara så utformat att den boende kan bo kvar i lägenheten även när de blir äldre.

De bidrag som uppfyller kraven och lämnar kompletta anbud får teckna ett ramavtal med HBV, som är en ekonomisk förening med i huvudsak kommunala bostadsföretag som medlemmar.

Bland de intresserade entreprenörerna väljs mellan fem och tio företag ut för parallella uppdrag och i september nästa år utses vinnaren.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.