Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Sabo vill prispressa smålägenheter

Publicerad: 20 maj 2014, 09:28

De allmännyttiga kommunala bostadsbolagens intresseorganisation, Sabo, går ytterligarer ett steg med sitt Kombohus-koncept. Med Kombohus och Kombohus Plus i ryggen är det nu dags för Kombohus mini. Nu kan byggare tävla om ramavtal för prispresssade, nyproducerade enrums- och tvårumslägenheter.


– Byggbolagen har i tidigare upphandlingar visat stort intresse för att bygga allmännyttiga flerfamiljshus till pressade priser. Nu är det upp till bevis vad man kan göra för landets singlar och små hushåll, säger Sabos vd Kurt Eliasson.

Med den nya upphandlingen Kombohus Mini får byggbolagen möjlighet att tävla om ramavtal för lägenheter på max 35 kvadratmeter. Byggpriset får inte överstiga 14 000 kronor per kvadratmeter boarea.

– Politikerna och aktörerna på bostads- och byggmarknaden är alla överens om att nyproduktionen av hyresrätter måste ta fart. Våra erfarenheter visar att det är allra svårast att få ihop kalkylen för små lägenheter, säger Kurt Eliasson.

– Tidigare ramupphandlingar i SABOs regi visar att tuffa krav från en stor kundgrupp kan driva fram produktutvecklingen inom byggsektorn. Idag finns flera byggbolag som erbjuder flerbostadshus till fasta priser, vilket tidigare saknades.

Ett av Sabos syften med Kombohus Mini är att få fram lösningar som även kan uppföras på en större marknad, inte enbart i Sverige.

Det är också skälet till att Sabo denna gång valt upphandling i konkurrenspräglad dialog, en relativt ny form inom ramen för lagen om offentlig upphandling, LOU.

Dialogen ska göra det möjligt att hitta byggtekniska lösningar som leder till lägenheter med god kvalitet till lägre kostnader.

– Den underlättar också arbetet med att få en mer gemensam nordisk byggmarknad där samma lösningar fungerar i flera länder. Tillsammans är landets allmännyttiga kommunala bostadsföretag en stor och intressant beställare. Nu använder vi den kraften för att konkret bidra till fler hyresrätter i hela Sverige. Det kommer inte bara våra medlemsföretag och deras hyresgäster att vinna på, det gör även andra bostadsföretag, säger Kurt Eliasson.

Tävlingsregler för Kombohus Mini

Pris: Max 14 000 kronor per kvadratmeter boarea, exklusive moms och tomt- och grundläggningskostnader.

Förutsättning: Boverkets nya regler för lägenheter på max 35 kvadratmeter som beräknas börja gälla från och med juli 2014.

Upphandling: Konkurrenspräglad dialog enligt LOU

Tidsplan: Vinnare utses i december 2014. Ramavtalen börjar gälla april 2015.

Stöd från Boverket: Upphandlingen är en del av Sabos projekt ”Nordiskt ungdomsboendekoncept”, som fått stöd av Boverket inom ramen för verkets ”Stöd för innovativt byggande av bostäder för unga”.

Läs mer här.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.