tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

SBAB: Nu minskar underskottet på nya villor och bostadsrätter

Publicerad: 16 mars 2023, 04:59

SBAB:s chefekonom Robert Boije.

Foto: Pressfoto, Mattias de Frumerie

Den kraftiga ränteuppgången ritar nu snabbt om kartan för nyproducerade bostäder. När hushållen inte kan efterfråga lika mycket nya villor och bostadsrätter skiftar balansen på marknaden bort från tidigare underskott. Hyresrätter går åt motsatt håll och det överskott som funnits är nu borta. Det visar SBAB och Boolis nyproduktionsindex HMI.

Ämnen i artikeln:

SBABbostadsbyggandebostadsutvecklingbopriserbostadspriservillorbostadsrätterBostadsrätternahyreskontrakthyresrätter

JB


Indexet mäter balansen mellan utbud och pris på nyproducerade bostäder å ena sidan och hushållens efterfrågan och köpkraft å den andra sidan. Det kan på så sätt ge en indikation om det råder balans, överskott eller underskott för olika nya boendeformer över landet.

De snabbt stigande räntorna gör att hushållen inte har råd att efterfråga lika mycket nyproducerade bostadsrätter och villor som tidigare, med följden att balansen skiftat från tidigare underskott på främst villor till mer av balans. Den kroniska bristen på villor i Stockholms län är till exempel borta och i Norrköping finns nu ett mycket stort överskott av nybyggda villor. Samma sak gäller för nya bostadsrätter i Järfälla.

– Det är bara att konstatera att den snabba och markanta ränteuppgången på kort tid kraftigt har försämrat hushållens möjligheter att efterfråga nyproducerade villor och bostadsrätter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Läs mer: Efter tvärniten – nu syns ett trendbrott för nyproduktion: ”Fler på visningarna”

Han konstaterar att detta sker i ett läge där bostadsbyggarna redan brottas med kraftigt ökade byggkostnader.

– Ränteuppgången – i kombination med de fallande priserna på andrahandsmarknaden – kan nog karakteriseras som den sista spiken i kistan för bostadsproducenterna just nu, säger han.

Läs mer: Halverat bostadsbyggande enligt SCB: ”Svagare än vi räknat med”

Hyresrätter går åt motsatt håll som det ägda boendet och här har i stället det tidigare överskottet försvunnit. Att priserna på bostadsrätter sjunker gör att de beräknade hyrorna på nya hyresrätter minskar, vilket gör att hushållen efterfrågar fler hyresrätter.

– Vi bedömer just nu att hyrorna i nyproduktionen minskar något vilket bidrar till att det tidigare beräknade överskottet på nyproducerade hyreslägenheter för Sverige som helhet försvunnit. Får vi rätt i vår prognos om att antalet påbörjade nya hyresrätter dessutom kommer att sjunka kraftig framöver bör denna trend förstärkas. Våra beräkningar indikerar samtidigt att det i Sverige som helhet byggs för många hyresrätter i relation till både villor och bostadsrätter, säger Robert Boije.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev